fbpx

Detox-urile sunt foarte la modă. Toată lumea vorbește despre detoxificare, de toxine, dar pun rămășag că puțini știu ce sunt acestea. Când vorbim de detoxificare, ne referim la detoxificarea metabolică. Aceasta este un proces propriu organismului de a elimina toxinele care ajung în corpul nostru din mediu. Toxinele se numesc în limbaj științific xenobiotice, și reprezintă acei compuși care ajung din mediu în organism pe diferite căi:

Digestivă – pentru substanţele toxice vehiculate de alimente, apă, sau formate în timpul digestiei
Respiratorie – prin aerul inhalat
Transcutanat – dependent de lipofilia moleculei şi integritatea pielii (1)

Între cele mai uzuale toxine sunt substanțele volatile, fie că vorbim de noxe, și de tot felul de alte ”mirosuri” (inclusiv parfumuri, mirosul lăsat de produsele de menaj etc), produșii de metabolism, medicamentele, aditivii alimentari, alcoolul și alte toxice ingerate voluntar sau involuntar, unele produse cosmetice, care pătrund prin bariera de protecție a pielii. Așadar, când auziți de metale grele și organotoxine – din lista de mai sus fac parte.

de unde vin toxinele

Cum se detoxifică organismul?

Corpul are organe propii implicate în detoxifiere: acestea sunt ficatul, rinichii (urina), sistemul limfatic, glandele sudoripare (transpirația), colonul (intestinul gros, prin scaun). Unele toxine se elimină ca atare, altele se elimină după biotransformare (2,3). Ficatul se ocupă de biotransformarea xenobioticelor care sunt aduse prin fluxul sanguin portal. Există două faze binecunoscute de detoxifiere hepatică:

  1. Faza I se numește și faza enzimatică (enzimele citocromului P450 sau CYP450), și constă în reacții de oxidoreducere și hidroliză. Enzimele se găsesc în membranele celulelor hepatice (hepatocite) și care transformă toxinele aduse în ficat prin sânge, în special a medicamentelor. Hepatocitele au capacitatea de codificare genetică a mai multor isoenzime P-450, a căror sinteză poate fi indusă în momentul expunerii organismului la anumite toxine.  Din reacțiile fazei intâi pot rezulta metaboliți mai toxici decât molecula mamă.
  2. Faza II de detoxificare hepatică reprezentată de reacții de biosinteză între xenobiotic sau metaboliţii rezultaţi din faza I şi un produs metabolic endogen, polar (ex. acidul glucuronic, glutamina, glutationul etc), din care rezultă compuși netoxici, ușor excretabili (4). Detalierea acestor faze se poate găsi aici (5), pentru a nu intra în detalii foarte tehnice în textul de față.

Vedem deci că există o fază de transformare a compușilor toxici, care sunt preluați în faza a doua și inactivați cu ajutorul unor compuși hepatici, unii dintre ei fiind compuși de natură proteică. Între cele două faze rezultă o cantitate crescută de radicali liberi (oxidanți), ce pot deteriora țesuturile.

Simplu și pe  scurt: substanțele care nu sunt eliminate direct prin căile normale de excreție, ajung în ficat, unde sunt 1. ”mărunțite” de enzime și 2. ”legate burduf” de alți compuși detoxificanți, pentru a fi eliminate. Faza 2 mai „arestează” si „intruşi” direcți.

detoxifiere

De aceea susținerea antioxidantă este de o mare importanță. Când activitatea fazei I este foarte ridicată, există o substanțială reducere a activitații antioxidante a glutationului, care este foarte cerut de faza a doua (reacția conjugării cu glutationul) pentru a neutraliza produșii fazei întâi. O fază I lentă indică o activitate a enzimelor CYP450 redusă, cauzată de inhibitori enzimatici cum sunt unele medicamente, metale grele, enterotoxine, deteriorare hepatică sau cofactori insuficienți (ca vitamina B5 sau B6 sau minerale ca magneziu, zinc).

Este nevoie de un program de detoxificare?

Așadar, organismul are o capacitate foarte ridicată de detoxifiere, dar adaptarea la mediul înconjurător modern al oamenilor este diferită. Așa se explică faptul că o persoană poate fi fumător o viață întreagă și trăiește 90 de ani, în timp ce altul poate dezvolta în scurt timp de fumat cancer pulmonar sau alte boli degenerative și moare la o vârstă relativ tânără. Capacitatea de detoxifiere naturală diferă de la om la om, și tot de la om la om este diferită afectarea mecanismelor implicate. Fie există o afectare hepatică majoră, fie e ihibată activitatea fazei 1 de detoxifiere hepatică, fie probleme reno-urinare – niciun tablou nu seamănă unul cu altul. Prin urmare, nu vorbim de o detoxifiere terapeutică universal valabilă, ci mai degrabă de o modă, care dacă nu face rău, nu strică.

Care sunt modalitățile de detoxificare? 

Detoxifierile presupun varii proceduri, de la cure alimentare (post negru cu apă, sucuri, salate/crudități) la clisme, hipertermie (saună, sport), drenaj limfatic și multe altele.  Este dificil de stabilit sus și tare dacă funcționează în cazul tuturor sau nu, care da și care nu, deoarece nevoile oamenilor sunt atât de diverse, și aceștia răspund diferit la proceduri. Detoxifierea unei persoane poate însemna trecerea de la un stil alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate la un stil alimentar echilibrat, și cât mai curat. Regimul alimentar igieno-dietetic elimină din start non-alimentele și se bazează pe alimentele indispensabile, pentru crea o normalitate alimentară în viața individului. De exemplu, faptul de mânca 1-2 săptămâni mai multe crudități – salate, verdețuri mai multe, deja reprezintă o detoxifiere. Consumul unei cantități adecvate de lichide (apă plată) reprezintă deja o detoxifiere. Vezi care este necesarul tău de apă aici.

detox apa

Faptul de a slăbi și ajunge la o greutate corporală normală reprezintă o detoxifiere. Metalele grele și organotoxinele se acumulează în țesutul adipos. Cu cât țesutul adipos este mai scăzut, cu atât concentrația de metale grele și/sau organotoxine scade. Tot din acest motiv, se recomandă scăderea graduală, mai ales în cazul obezităților, deoarece, după cum se poate vedea din Faza 1 de detox, descărcarea cu toxine reactive este ridicată și până să fie detoxificate în faza a doua, pot apărea stări de rău (stare de intoxicație). Curele de slăbire oferă slăbire bruscă și periculoasă, stilul de viață oferă un mecanism pe termen lung și cu rezultate la fel. Bolile de mediu (cum le numește prof dr John Ionescu) sau bolile de stil de viață, cum le numesc eu, sunt multifactoriale.

cura detox

Detoxificare = slăbire?

După perdeaua de ”detox” și ”stil de viață sănătos” se ascund multe persoane, în special tinere, când doresc să scape de kilogramele în plus. Faptul de a bea sucuri câteva zile nu te ajută să slăbești din grăsime, așa cum este de dorit. Cele câteva descurajant-de-puține kilograme după o perioadă de post de sucuri se datorează eliminării retenției de apă și scăderii masei musculare (pentru că organismul trebuie să ia proteine de undeva, și le ia din mușchi) și unui foarte mic procent de grăsime, care va fi pus la loc îndoit după revenirea la un stil alimentar – fie el şi sănătos. Chiar și în condițiile unei alimentații puse la punct, este nevoie de câteva zile sau săptămâni ca organismul să iasă din starea de yoyo în care este adusă de regimul foarte-hipocaloric (detox). Detoxifierea este un proces, slăbirea este alt proces (vezi aici), iar primul nu-l implică pe al doilea, dar invers, da.

Detoxul și problemele de sănătate

Puteți ține posturi de ceaiuri, sucuri, preferabil din legume și verdețuri, cu indice glicemic mic, dacă sunteți relativ sănătoși. Puteți ține posturi intermitente cu aceste sucuri (preferabil smoothies), sau 3 zile legate, dar nu pe o perioadă lungă de timp. E o perioadă bună de hidratare, remineralizare și vitaminizare și de repaus gastric de la eventuali contaminanți și alergeni alimentari –  de aceea e posibil să vă simțiți mai bine. Dacă suferiți însă de o problemă de sănătate, cel mai înțelept este să mergeți la investigații, să ajungeți sub tratamentul unui medic cu viziune integrativă, cu o abordare cu adevărat cauzală, nu simptomatică. Consilierea dietetică și ortomoleculară asociată este parte din tratament, nu o alternativă, deci esențiala, nu opțională. Astfel se stabilește ce modalitate de detoxifiere, că tot place termenul, este recomandată – slăbire? mai multe crudități? în ce proporții?vă e recomandat să țineți cure de smoothies? ș.a.m.d.

Vezi și însemnarea Despre diete și cure de slăbire

Vezi și însemnarea NU există cure de detox.

 

Referințe:

  1. Toxicologie generală, LOGHIN F, Editura Medicală Universitară „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, 2003
  2. Intoxicații acute, Gheorghe Mogoș, Editura Medicală, București, 1981, p. 58.
  3. Fiziologia și Fiziopatologia excreției, s.r. I Teodorescu Exarcu, Editura Medicală, 1980.
  4. Toxicologie alimentară, suport de curs ND, UMF Cluj, Daniela Popa.
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_metabolism#Phase_I_.E2.80.93_modification
  6. Alții despre detoxifiere: https://www.ziaruldesanatate.ro/articole/detoxifierea-explicata-stiintific/

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!