fbpx

Între părerile despre detox, care generează sute de vizualizări, și care se situează la câte o extremă a acestei industrii (industria detox-ului, pe de o parte, și cei care contestă vehement detox-urile), adevărul este undeva la mijloc.

Revenind la exclamația din titlu, nu există cure de detox universal valabile. Așa că pachetul de sucuri pe care ți le ambalează frumos x firmă sau ceaiurile miraculoase ale nu-știu-cui vin cu un mare semn de întrebare. Pentru că fiecare organism este unic și dotat cu o capacitate de detoxificare proprie, ale cărui variabilități sunt 1. stabilite genetic și 2. influențate de mediu. Am dezvoltat pe larg în acest articol cum se detoxifică corpul nostru, fără să îl păzim noi cu atâta grijă. Corpul nostru efectuează detoxifierea tot timpul, dinainte să se prindă industria detox-ului că ar putea face niște bani serioși de pe asta, plasând niște explicații pseudoștiințifice sau jumătăți de adevăruri. Eliminăm zilnic reziduuri din mediu – apă, aer, alimente, xenobiotice (medicamente), reziduuri pe care noi le denumim, generic, ”toxine” (aviz persoanelor care spun că ”nu există toxine”) și, da, uneori organismul poate fi copleșit uneori. Dar fiecare, diferit.

În general, cea mai bună detoxifiere se poate face consumând alimente variate, sănătoase, din cele care se știe că sprijină funcția hepatică, renală etc și având o viață activă. Nu suntem făcuți să stăm lipiți de un scaun. Toată lumea susține că ”știe ce are de făcut, dar practica o omoară”. Nu știți de câte ori aud asta la cabinet, și tot de atâtea ori mi se confirmă că lumea habar nu are cum să mănânce, adaptat la stilul lor propriu de viață. Sunt chiar suprasaturată de acest ”știu ce să fac, dar nu fac”. Nu, lumea chiar nu știe ce să facă.

Fă-ți un test genetic să vezi cum stai cu capacitatea de detoxifiere, la noi, la Synobis Medical, sau unde ai tu încredere. Testul genetic se face o dată în viață și îți arată predispoziția pe care o ai. De exemplu, în faza 1 de detoxifiere hepatică este implicată o familie de enzime CYP450. Acestea descompun compuși de tipul HCA și PAH prezente în carne la gratar, medicamente (inclusiv banalul paracetamol sau ibuprofen), cafeină, alcool, tot felul de pesticide și erbicide (destuuuule) în compuși mai ușor excretabili. Această activitate enzimatică variază foarte mult de la un individ la altul. În cel mai fericit caz, genele tale CYP450 nu prezintă mutații, semn că ai moștenit 2 alele bune, ai un sistem enzimatic optim, ești homozigot normal, deci optim din punct de vedere genetic. Alții au deficit genetic de anumită enzimă. În cazul meu, enzimele care detoxifiază carcinogenii (carnea la grătar, afumăturile, fumul de țigară) și cafeina sunt deficitare. Asta înseamnă că eu doar reducând dramatic sau scoțând aceste alimente pot obține mari beneficii pe sănătate. Nu m-ar ajuta deloc să stau 7 zile pe sucuri, și apoi să mă întorc la ”grătar cu salată”.  Asta ca să dau un exemplu practic.

Spuneam la început că adevărul este undeva la mijloc – da, avem nevoie de detoxificare și, în mod ideal, corpul nostru o face singur, dar nu, nu toată lumea trebuie să mânânce sote de broccoli, smoothie de broccoli, suc de broccoli cu aceeași frecvență. Și, dacă nu știi exact ce îi trebuie corpului tău, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai un stil de viață echilibrat, alimentație variată, în aceeași măsură crudă și gătită și să ai ca scop combaterea sedentarismului și diminuarea stresului zilnic. E mai ieftin și mai benefic pe termen lung.

Un alt articol despre detox, pe healthline.

Un articol anterior Totul despre detoxifiere.

—-

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță: vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!