fbpx

Sigina Răspunde

Nutriție și dietetică

Vă stau la dispozitie cu raspunsuri despre nutriție si dietetică. Aceste raspunsuri nu vor înlocui o consultație, dar vă veți putea face o idee despre tehnicile și abordarea nutriției sănătoase.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă "fără dietă"?

Prin ”dieta” ar trebui sa înțelegem un stil alimentar, însă sensul acestui cuvânt a fost distorsionat, devenind sinonimul curelor de slăbire. Curele de slăbire nu sunt o soluție pentru controlul greutății, dau rezultate cât le ții, dar nu le poți ține o viață întreagă prin urmare nu numai că recâștigi kilogramele la loc, ba mai pui și în plus. Adică chiar agravează tendința spre supragreutate. Este felul creierului de a spune ”nu” dietelor. Cu Sigina vei învăța să îți cunoști organismul și nevoile, și vei învăța cum să mănânci, pentru a nu mai avea nevoie de diete (cure de slăbire) niciodată.

la ce rezultate să mă aștept?

Rezultatele sunt consecința comportamentulului alimentar. Dacă un anumit comportament alimentar te-a dus acolo unde ești acum, ai nevoie de un alt comportament care să te ducă unde își dorești dar să te și mențină acolo. Asta vom face de-a lungul consilierelor, vom modifica treptat comportamente prin educație și alimentație conștientă, fără chin, pentru că lucrurile vor deveni firești.

cum decurge întâlnirea online?

Întâlnirea online se realizează cu achitarea consilierii în avans și apoi se stabilesc data și ora. Se va desfășura ca apel video pe whatsapp sau web (link-ul se primește la stabilirea întâlnirii).

Cum sa fac copilul sa manance?

Exista multe motive pentru care copiii de diferite varste refuza mancarea. Altele decat motive medicale usor vizibile pentru parinte (apatie, raceala, gripa, disconfort de orice fel). Refuzul de a manca la mese vine adesea ca un soi de ”santaj”, sa forteze parintele sa ii dea o alta varianta, una care ii place lui. De obicei, un aliment de confort (dulce sau sarat) dar care rareori face parte din categoria alimentelor sanatoase. Adica stie ca are optiuni si ca parintele ii va da orice cere până la urmă, doar ca sa manance. Nu cedati micului ”santaj”, copilul NU moare de foame. La un moment dat ii va fi suficient de foame încât să mănânce mancarea care există și nu dulciurile în loc de masă. De asemenea, fiți atenți la modul în care vă conectați cu copilul Dvs. Dacă doar momentul mesei e cel în care simte că îi sunt satisfăcute nevoile și adultul este atent la el, se va ține cu dinții de acest mecanism. (De ex, părintele este foarte ocupat, și singurul moment în care îi acordă atenție maximă e la masă, unde umblă după copil să mănânce, copilul vede că în sfârșit primește atenție, refuză, dorind să îl țină pe adult cu atenția pe el.)  

Cum decurge întâlnirea la nutriționist-dietetician?

Consilierea se face pe bază de programare – vezi secțiunea Contact. Atât consilierea la cabinet, cât și cea online presupune o ședință de aprox 50 minute în care discutăm despre situația individuală, eventuale afecțiuni, soluții și, în urma discuției, se elaborează planul alimentar. Acesta se primește pe loc sau, dacă este vorba de o patologie mai complicată (dietoterapie sau dietetica anumitor afecțiuni), se poate trimite ulterior întâlnirii pe mail. Dacă însă documentația pentru dietetică specială e trimisă din timp, pacientul poate pleca cu prescripția nutrițională realizată pe loc. La consilierea la cabinet se face și o evaluare complexă a compoziției corporale, cu Inbody 770. Evaluarea ulterioară se numește întâlnire de control sau monitorizare, la interval de o lună, dacă nu se stabilește o altă frecvență.

Consilierea fizică are loc la Synobis Medical – Centru Medical de Nutritie si Management Integrat al Obezitatii primul și singurul de acest fel din Cluj-Napoca și din țară la data înființării, anul 2014. Acesta este acreditat ca Center for Obesity Management de catre Asociatia Europeana a Studiului in Obezitate din anul 2017. Vezi sectiunea Contact & Programări.

care sunt costurile?

Prima ședință costă 450 lei și include consiliera nutrițională cu toată documentația necesară pacientului sau clientului. Monitorizarea la o lună – 250 lei de persoană. Consilierea a două persoane concomitent (cuplu, părinte/copil etc) costă 650 ședința inițială și 350 control la o lună. Pentru nutrigenetică accesați aici.

pentru ce afectiuni sunteti specializată?

Controlul greutății, atât creștere și tonifiere cât și în scăderea țesutului adipos – suprapondere și obezitate. Dietetica în diverse afecțiuni, metabolice, cardiovasculare, cancer, alergii, intoleranțe și autoimune, neuropsihiatrice. Nutrigenetică.

Copilul vrea dulciuri în loc de mâncare, ce să fac?

Legat de dulciuri sau alte alimente de confort nu prea sănătoase, daca nu se poate rezista, cel mai bine e sa nu le aveți în casă. Deloc. Copilul nu poate procesa noțiuni abstracte de ”sănătos” și ”nesănătos”, așa că, dacă le va avea la discreție, va alege întotdeauna plăcerea mai mare. Faptul de a avea disponibilă doar mâncare sănătoasă și dulciuri cu caracter de ocazie îi va crea obiceiuri sănătoase. Când gătiți ”ceva bun”, faceți-o mai des cu legume, zarzavaturi și mai rar dulciuri de casă. Oferiți fruct în loc de dulce tot a doua zi, de exemplu. De asemenea, recomand consiliere psihologica părintelui pentru a înțelege mai profund de unde vine acest comportament si stabilirea unor strategii utile pe termen lung. Problema e rareori la copil (aproape niciodată) și cel mai adesea la adulții din jurul lui.

28 Comentarii

  1. M Lili

    Faceti consiliere nutritionala si pentru persoanele bolnave de endometrioza?

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua, desigur, am experienta cu endometrioza. In mare parte se merge pe nutritie antiinflamatorie, dar evident trebuie discutat pentru fiecare caz in parte, asa ca va rog sa aveti documentatia medicala la indemana daca decideti sa veniti la cabinet.

      Răspuns
    • V

      Bună seara!

      Oare ce părere aveți despre Ozempic pentru slăbit?

      Răspuns
      • Sigina

        Buna ziua, Ozempic este un medicament antidiabetic cu efecte foarte bune pe slabire. La tabloul potrivit si cu consilierea adecvata este un ajutor imens care poate fi administrat pe viata in siguranta. La persoanele nondiabetice, recomandam medicamentul pentru slabire liraglutida (Saxenda). Sunati la Receptie Synobis pentru detalii.

        Răspuns
        • Olivia M.

          Bună seară!

          Oferiți și ședințe de psihonutriție?

          Răspuns
          • Sigina

            Buna ziua. Consilierea nutritionala si dietetica presupune o profuna intelegere a mecanismelor comportamentului alimentar, inclusiv a celor psihologice. Un specialist în nutritie si dietetica are abilitatea sa identifice factorii psihologici din spatele comportamentului alimentar si sa va constientizeze de acestia.

            Odata constientizati puteti sa ii modificati fie individual, fie in psihoterapie separat, daca radacinile sunt complexe si profunde. Psihoterapeutul va poate ajuta, in paralel cu consilierea nutritionala, sa gasiti alternative psihologice de gestionare a comportamentului alimentar. Deci abordarea psiho-nutriționala corectă este bilaterala, de catre dietetician pana la un anumit punct si de psihoterapeut calificat pentru a lucra pe mecanisme.

            Cand va alegeti specialistul, acesta trebuie sa fie fie absovent de studii superioare in domeniu, fie nutritie si dietetica, fie psiholog psihoterapeut, iar termenul ”psihonutritie” este privit cu retinere de specialistii calificati, cel mai adesea regasindu-se in descrierea persoanelor fara studii superioare in domeniu. Verificati intotdeauna ce calificare are persoana care ofera servicii de ”psihonutritie”.

  2. Ioana

    Bună ziua! Aveți acel aparat care poate identifica compoziția corporală și rata metabolică? Și care ar fi costurile pentru un astfel de serviciu?

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua! Avem Inbody 770 care ofera o analiza complexa a compozitiei corporale. Se poate face doar o compozitie corporala, scanarea dureaza 1 minut si costa 100 lei cu interpretarea sa cu tot (va explica dieteticianul care lucreaza atunci cand sunteti Dvs acolo).

      Răspuns
  3. Brujan Catalina

    Buna ziua,

    Faceti consiliere pentru tiroida Hashimoto si dieta Aip sau Paleo?
    Multumesc

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua. Ma ocup si de alimentatia si dietetica autoimunelor, inclusiv hashimoto. De asemenea, ofer o informare corecta despre diete, mituri si realitati paleo inclusiv.

      Răspuns
  4. Țînțar Talida

    Buna seara!
    Am artropatie psoriazica de trei ani,in ultimul an am ,,reusit’’ sa ating si pragul de obezitate. Partea buna este ca in ultima luna mi s-a declansat si ambitia de a incepe un stil de viata sanatos si mi-as dori tare mult sa merg pe mana dumneavoastra. Intrebarea este,defapt intrebarile: fiind din Bucuresti,avem cum sa ne descurcam pe parcurs doar online? Sa-mi fac o programare la dumneavoastra inainte sau dupa ce fac un set de analize si daca da,ce fel de analize?(ultimele analize facute au fost acum doi ani,Dumnezeu stie ce a mai aparut intre timp).
    Multumesc mult! Va doresc o seara frumoasa🤗

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua, facem consult nutritie online – partea buna este ca nu aveti nevoie de ”ambitie” pentru a corecta greutatea, ci de informare corecta, de invata cum sa mancati astfel incat sa va corectati si mentineti greutatea potrivita pe termen lung. Si, evident, sa nu mai aveti nevoie niciodata de diete. Trimiteti un mail de solicitare nutritie online – vedeti la Contact.

      Răspuns
      • Diana

        Buna ziua

        Poate slabi o persoana aflata sub tratament antidepresie? Am ovare polichistice, rezistenta la insulina si fac si tratament antidepresie.Ma puteti ajuta?

        Răspuns
        • Sigina

          Buna ziua. Tratamentul antidepresiv poate infleunta apetitul insa putem gasi strategii sa imbunatatim situatia. Sigur ca se poate slabi daca ajungem la cauzele reale ale mancatului si reusim sa le gestionam.

          Răspuns
  5. Paven Marcela

    Bună ziua
    Schimbarea stilului de viata în totalitate,a alimentelor consumate,o dieta anticancer,pot înlocui hormono-terapia? În cadrul dietelor elaborate de dvs.recomandati suplimente tip noi,graviola…? Mulțumesc pentru timp acordat PS
    Intenția mea e sa va contactez după radioterapie ptr o dieta personalizata.

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua, doamna Paven, cancerul este o boala multifactoriala iar abordarea trebuie sa fie la fel: medicala (cu oncoterapia potrivita situatiei), psihologica, nutritionala pentru sustinerea organismului si alocuri suplimente ortomoleculare utile, validate stiintific. Nu recomand nimic ce nu e sustinut in mod solid de stiinta. Puteti sa ma contactati si in timpul, si dupa radioterapie, una nu se exclude pe alta ci se completeaza. Nutritia in cancer are beneficii si in timpul terapiilor, le face mai suportabile, raspunde organismul mai bine la ele. Cand veti dori sa discutam va rog folositi formularul de contact de aici de pe pagina. Multa sanatate!

      Răspuns
  6. Roman Andreea-Maria

    Bună seara,
    face-ti consiliere nutritionala si pentru persoanele cu intervenție de Gastric Sleeve?
    Mulțumesc

    Răspuns
    • Sigina

      Buna seara, fac consiliere nutritionala in obezitate cu sau fara interventia de sleeve gastric. Puteti apela la mine in orice moment post interventie – alimentatia in primele 5 saptamani de gastric sleeve trebuie atent monitorizata dar si alimentatia post gastric sleeve ulterioara, pana cand totul e ok.

      Răspuns
  7. Mustea iulia

    Buna ziua am hepatită b si am nascut de 5 luni am analizele cand eram însărcinată sunt bune acele analize pentru a mi face o dieta

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua, ar fi bune si niste analize noi, insa putem vedea daca si ce este necesar dupa discutia pe care o avem la programare. Puteti sa le aduceti si pe cele din sarcina.

      Răspuns
  8. Bucur Nicoleta

    Buna ziua,
    Faceti consiliere nutritionala si pentru adolescenti(15ani)? Putem atasa analizele facute acum 5 luni?
    Va multumesc!

    Răspuns
    • Sigina

      sunt in regula analizele sub un an, daca sunt sub 6 luni chiar mai bine.

      Răspuns
  9. Bucur Nicoleta

    Buna ziua,
    Faceti consiliere nutritionala si pentru adolescenti(15ani)?
    Va multumesc!

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua, da, fac consiliere nutritionala si cu adolescenti, pana la varsta de 14 ani mai mult c parintii, dupa 14 ani si doar cu ei dar ar fi bine sa fie si parintele (sau cine il ajuta cu mancarea).

      Răspuns
  10. Elena

    Ce parere ai despre medicamentele de slabit de tipul Saxenda, Ozempic, Wegovy etc? Unii medici mentioneaza efecte negative de lunga durata (pierdere masa musculara, afectarea articulatiilor? Multumsc!

    Răspuns
    • Sigina

      Medicamentele injectabile pentru slabit de tip Saxenda, Ozempic actioneaza pe satietate – incetinesc evacuarea gastrica si te saturi cu mai putin, la modul automat, fara un efort major. De asemenea, scad interesul pentru alimentele de confort sau bogate in grasimi, pe scurt – „linistesc”lucrurile in creier, gandurile legate de mancare.

      Deci merg si pe emotional, ceea ce este minunat. Ca orice medicament, exista efecte secundare insa din sutele de pacienti pe care ii avem in Synobis n-am avut niciodata vreo problema. Problemele sunt foarte rare. Molecula nu este noua, se foloseste in diabet de foarte mult timp, doar marketarea pe obezitate (pentru persoanele nondiabetice) este relativ noua (avem liraglutida pentru obezitate – Saxenda doar de vreo 2 ani oficial in Romania si mai asteptam un medicament nou, Mounjaro, tirzepatide).

      Deci la tabloul potrivit, medicamentele de slabit sunt un ajutor wow, insa nu ne bazam exclusiv pe ele sa isi faca treaba, trebuie sa facem si noi, sa ne reglam stilul alimentar, sa ne imbunatatim stilul de viata in general. Hai la o consiliere nutritionala (ca oricum este nevoie) si in urma discutiei imi pot da seama de ce ai nevoie.

      Daca doresti detalii suna la receptie Synobis 0725.946.789 sau te poti programa online pe whatsup pe synobis.ro

      P.S. Medicatia obezitatii este promitatoare pe masura ce si lumea stiintifica a inteles cauzele reale ale obezitatii, exista chiar un compus nou, retatrutide care e in faza 2 de trial. Mai este pana apare, lira, semaglutida si tirzepatida (mounjaro) sunt deja excelente.

      Răspuns
  11. Isabela

    Buna ziua. Pentru un pacient casectic scos de doua zile din IRGH Cluj cu sindrom subocluziv (adenocarcinom tubular G1/G2 antral invadant piloric (operat+recidivat) si carcinomatoza peritoneala este posibil sa apelez la dvs.? Ma puteti ajuta cu un plan de nutritie?

    Răspuns
    • Sigina

      Buna ziua, se poate optimiza starea de nutritie în orice stadiu daca pacientul poate fi alimentat. Pentru situatii urgente, puteti suna direct ca este mai bine.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *