fbpx

Alimentația în diabet este prioritatea nr 1 a diabeticului, alături de medicația prescrisă. Nerespectarea dietei în diabet duce la complicații ale diabetului zaharat, pe care le-am făcut cunoscute aici. Eficiența tratamentului în diabetului zaharat, indiferent că este tip 1 sau 2, este dictată de grija pacientului diabetic față de orarul de mese și ceea ce consumă la acestea.

De multe ori aud pacienții diabetici pomenind de ”mâncat la regim”. Ei bine, cât timp vedem alimentația în diabet ca pe ”o dietă” sau ”un regim”, șansele ca ea să devină un stil de viață, plăcut, propriu personei, sunt foarte mici.

Vezi Complicațiile diabetului zaharat, pe înțelesul tuturor

Alimentația în diabet poate fi și corectă, și plăcută, în același timp, dacă se urmează câteva reguli simple: carbohidrații, macronutrientul cheie în alimentația diabeticului, trebuie să fie de foarte bună calitate. De foarte bună calitate înseamnă

a. carbohidrați complecși, din următoarele alimente:

  • pâine integrală și/sau graham, crackers integrali
  • cartofi
  • paste de preferință, integrale, albe, mai rar
  • orez basmatti
  • leguminoase – fasole, mazăre, linte, năut, soia
  • produse lactate

b. carbohidrați simpli, din următoarele alimente:

  • fructe, cu atenție la fructele foarte dulci
  • legume proaspete sau gătite

Sucurile de orice fel ridică brusc glicemia, deci cam trebuie evitate. Carbohidrații complecși se absorb mai lent, menținând glicemia constantă, carbohidrații simpli se absorb mai rapid, utili în prevenția hipoglicemiei, dar și în corectarea imediată a acesteia, de la primele semne. Porumbul și derivatele – mămăligă, popcorn și tot ce înseamnă făină albă se află, ca alegere, undeva între alimentele a și b. Deși sunt surse de amidon, adică de carbohidrat complex, absorbția lor este rapidă, ceea ce determină o creștere bruscă a nivelului glicemiei, dacă nu sunt însoțite de alte alimente, bogate în proteine.

Carbohidrati simpli si complecsi (1)

Grăsimile sunt un aspect al alimentației în diabet adesea neglijat. Dat fiind faptul că diabetul zaharat este o sursă generoasă de stres oxidativ, și, implicit, al fenomenului inflamator, grăsimile din dieta diabeticului pot lupta pe acest front – în beneficiul sau împotriva acestuia. Alimentația diabeticului este bine să cuprindă grăsimi benefice, cu proprietăți antiinflamatorii și grăsimi saturate cu moderație, din cele mai puțin problematice.

a. Grăsimi antiinflamatorii:

  • uleiul de măsline extravirgin
  • uleiul de avocado
  • uleiul de semințe de in
  • uleiul de cânepă
  • uleiul de pește

b. Grăsimi saturate nepericuloase, cu moderație:

  • lactate nedegresate
  • grăsime animală (limitat)
  • ulei de cocos extravirgin

Cum putem consuma grăsimile prezente la modul natural în alimente, cu moderație? Consumăm din lactatele mai grase mai puțin, punând accent pe cele mai slabe, la modul natural. Nu adăugăm ulei sau untură la gătit niciodată, este suficient dacă mâncăm un grătar de porc din când în când. Alimentele gătite la abur/grătar/cuptor și fierbere la supe/ciorbe, n-au nevoie de adaos de ulei.

Uleiurile rafinate, conservate, răsgătite sau prăjite, n-au ce căuta în alimentația diabeticului. Controlul ponderal este important, mai ales în cazul diabetului zaharat de tip 2, iar grăsimile îngrașă mult mai tare decât carbohidrații.

Carnea, peștele, ouăle, leguminoasele, unele lactate (brânza de vaci, urda), unele oleaginoase sunt surse de proteine din care este bine să aveți câte ceva la fiecare masă.

Dulciurile în diabetul zaharat

Dulciurile concentrate sunt complet interzise, deoarece cresc foarte tare nivelul zahărului din sânge. Dacă totuși se gustă un desert, să se facă imediat după masa principală, nu între mese. Varietatea alimentară pune acum la dispoziție o serie de dulciuri pentru diabetici, unele chiar gustoase, dar nu înseamnă că dacă au eticheta ”pentru diabetici” sunt toate bune! Nu toți îndulcitorii recomandați în comerț pentru diabetici, sunt și buni pentru diabetici! Ca îndulcitor, recomand îndulcitorii pe bază de eritritol și stevia Reb A, care pot fi găsiți separat sau în combinație. Câteva branduri ar fi Stevielle, Green Sugar (Lab Remedia) și Sweet&Safe. Optați pentru un desert de casă, din făină integrală și cu îndulcitor, ca să aveți siguranța calității alimentului consumat. Se pot obține înghețate absolut delicioase, poate mai delicioase decât în comerț – vezi rețeta de înghețată fără zahăr, ce poate fi personalizată după gust.

Alimentația în diabet poate fi o alimentație absolut normală, plăcută și, în același timp, corectă! Programează-te acum pentru un plan personalizat, în acord cu tratamentul tău antidiabetic.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

 

 

Share This

Share this post with your friends!