fbpx

Vara toridă ne trezește pofta de înghețată, vedeta dulce a sezonului cald. Dacă kilogramele în plus îți dau de furcă, consumul frecvent de înghețată nu este o idee prea grozavă. Totuși, faptul de a consuma o înghețată din când în când, pe timp de vară,  în condițiile unei alimentații echilibrate și corecte, n-a dus pe nimeni la obezitate.

O înghețată de 100 g are, în medie, cca 200 kcal. Unele înghețate din comerț cântăresc chiar mai puțin, cum ar fi înghețatele pe băț, la 36 de grame, sau la pahar. Consumul moderat de înghețată – porția, nu caserola! – are locul său determinat în alimentația omului sănătos.

Totuși, ca orice dulce concentrat, sfatul meu este să alocați aceste zaharuri unei înghețate de foarte bună calitate. În Cluj, recomandările mele se îndreaptă către înghețata de la Camino, din Piața Muzeului, unde au un sortiment cu caramel sărat absolut delicios. Dacă sunteți la food court Iulius Mall, înghețata Scoops, care se realizează în fața ochilor tăi, poate reprezenta o variantă interesantă. Cei de la Scoops susțin că baza de înghețată este după rețetă proprie, naturală. Ea se realizează pe loc, pe un platou rotund cu minus grade temperatură, așa cum vedeți în videoul de mai jos:

O altă înghețată grozavă găsim în Piața Unirii, la Moritz Eis. Și ei se laudă cu o înghețată naturală, disponibilă în două variante: sorbet – conține mai multe fruct, și nu conține lactate sau ouă și înghețata clasică, pe bază pe produse lactate, mai cremoasă. Ambele variante sunt delicioase.

inghetata moritz

Înghețată fără zahăr, homemade

Pacienții știu că eu sunt omul rețetelor sănătoase, palatabile și cât mai rapide, pentru că timpul nu ne permite întotdeauna, tuturor, ”să bucătărim”. Eu prefer înghețata fără zahăr. Aceasta este o variantă acceptabilă atât pentru persoanele care doresc un stil de viață cât mai sănătos, dar și pentru persoanele cu diverse patologii, de la persoane cu obezitate, și/sau cu steatoză hepatică la persoane cu diabet zaharat, pentru care monitorizarea cantității de zaharuri este esențială.

Vezi și Alimentația în diabetul zaharat

Varianta pe care o propun eu este din fructe – mai cu seamă fructe de sezon. Fructele conțin ele însele zaharuri, unele mai mult, altele mai puțin, dar cu siguranță o cantitate mult mai modestă decât o înghețată clasică! Rețeta pentru o porție sună cam așa:

o cană fructe congelate + 4-5 linguri smântână 12% grăsimi, care se dau la blender, +/- îndulcitor necalorigen. 

Dacă este vorba de caise foarte coapte și banane, dulceața acestora ar trebui să fie suficientă. Dacă, însă, realizăm o înghețată din fructe de pădure, cum sunt zmeura, afinele, murea poate vom dori un plus de dulceață, dintr-un îndulcitor cu zero calorii, zero indice glicemic. Eu am încercat cu 1 lingură cu vârf Green Sugar pulbere + 1 picătură Stevielle. Stevielle potențează dulceața, chiar dacă Green Sugar conține deja stevia, nu mi se pare suficient. Eu am realizat în acest mod o înghețată din zmeură de grădină congelată, care a ieșit absolut senzațional. Diferența între o înghețată îndulcită cu zahăr și aceasta este insesizabilă.

inghetata fara zahar

Tot pentru îndulcire, o variantă mai bună decât zahărul, este xilitolul, zahărul de mesteacăn. Acesta are indice glicemic, dar cu 40% mai puține calorii decât zahărul. Îl găsiți aici, și beneficiați de cod de reducere AR-0060.

Înghețată fără prea multe calorii

Adesea, caloriile cele mai multe din dulciuri nu vin din zaharuri, ci din grăsimile adăugate. Dacă dorim să meșterim și la cantitatea de grăsimi, putem jongla cu iaurtul grecesc, de 10% grăsimi, în loc de smântână, sau să punem 3 linguri bune de iaurt, 2 de smântână, pentru cremozitate. Pentru a crește valoarea nutritivă, putem adăuga un gălbenuș crud, proaspăt. Dacă adăugăm îndulcitor cu 0 calorii, am ajuns la o formulă dietetică, și de calitate controlată. Pe baza formulei de mai sus, se poate jongla cu sortimentele. Poftă bună la înghețata fără zahăr!

 

cats

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!