fbpx

Decembrie e cu siguranță nu doar luna cadourilor, ci și luna dulciurilor. Nicio altă lună nu este atât de abundentă în produse zaharoase ca aceasta, începând de la Moș Nicolae (5/6 Decembrie) și până după Anul Nou.

Cu siguranță și voi sunteți conștienți de acest lucru, în special dacă îmbrățișați un stil de viață mai sănătos. Veți căuta opțiuni ”mai sănătoase” de dulciuri, iar internetul abundă în rețete care se doresc a fi mai sănătoase – cu mai puțin zahăr sau cu tot felul de înlocuitori de zahăr, cu ingrediente mai calitative (ouă de casă, făină integrală, unt de cacao în loc de ulei etc).

Dar ce înseamnă dulce sănătos?

De fapt, ”dulce sănătos” înglobează două aspecte. Când vorbim de sănătate, nu ne referim doar la sănătatea fizică, ci și la sănătatea emoțională. Astfel că o alimentație echilibrată trebuie să vizeze atât sănătatea fizică, cât și cea psihoemoțională (în cazul nostru, mici treat-uri dulci preferate). Nu contează ce fel de dulce este, atât timp cât el e ceea ce ne așteptăm noi să fie ca gust și experiență (o anumită ciocolată de Moș Nicolae, cozonacul clasic al bunicii de Crăciun sau prăjiturile copilăriei tipice pentru această perioadă). Niciodată un înlocuitor ”mai sănătos” ca ingrediente (adică sănătos pentru fizic) nu va aduce satisfacția dulcelui pe care *ne așteptăm* să îl avem, cu toată memoria olfactivă și gustativă pe care o aduce cu el. Când vrem ”ceva dulce” și ”un anumit dulce”, nu ne adresăm rațiunii, ci ne adresăm sufletului, e mai degrabă o experiență. Deci, da, ați citit bine: dulciurile clasice, cu zahăr, sunt dulce sănătos, atât timp cât măsura este bunul simț și știm că trebuie să ne oprim. Dulcele clasic (și orice alt dulce) devine nesănătos în momentul în care devine reglator emoțional frecvent. Pentru că deja nu mai e o excepție, ci o regula.

Keynote: Așadar, cantitatea și frecvența unui produs zaharos face diferența între sănătos și nesănătos. Și aș mai adăuga, relevanța lui emoțională pentru noi îl poate face sănătos sau nesănătos (EXEMPLU: mănânc o felie de cozonac și o bucată două de prăjitură pentru amintirile din copilărie legate de această perioadă din an VS mănânc tot cozonacul și prăjiturile în decurs de trei zile din cauza stresului de a fi în aceeași încăpere cu rudele cu care nu aș vrea să fiu, plus sub umbrela sentimentului de vină cu care vine acest comportament compensator).

Dulce sănătos valoros nutritiv

Din punct de vedere al valorii nutriționale, desigur că putem îmbunătăți profilul dulciurilor, după cum urmează: dulciuri minim procesate de tipul porridge sau musli – cu fulgi de cereale integrale, dulceata, iaurt, checuri și prăjituri cu ouă de calitate, lapte integral (bogat în vitamine liposolubile), făina integrală (care înlocuiește total sau parțial făina albă), folosirea unei cantități mai mici de zahăr (sau înlocuirea sa totală sau parțială cu îndulcitori necalorigeni de tipul celor de la Greensugar) – vei avea o mulțime de vitamine (de ex B-uri și vitamine liposolubile ADEK), un indice glicemic mai moderat, cu multe fibre, față de variantele de dulce convenționale. Din punct de vedere al sănătății corpului, sigur că sunt mai utile și mai nutritive, în afară de faptul că potolesc pofta de dulce. O alternare a dulciurilor mai nutritive (mai bune pentru corp/sănătate) cu cea a dulciurilor mai sărăcăcioase (dar bune pentru emoțional) este o abordare mult mai echilibrată de a servi dulcele. Adică mai des un dulce nutritiv și mai rar un dulce ultrarafinat.

Keynote: As mânca ceva dulce, dar sunt ok câteva boabe de struguri (de obicei) vs Aș mânca ciocolata Xulescu, și vreau neapărat gustul acela (excepția).

Fruct în loc de dulce?

Dacă e să ne adresăm problemei strict rațional, zahărul n-ar avea ce căuta în alimentație, pentru că am putea trăi bine-mersi și fără el, și am putea ”să ne facem numărul” doar din fructe. Fructele proaspete, decongelate, fructele uscate sunt suficiente pentru a ne potoli pofta de dulce într-un mod sănătos, cu influx de minerale, vitamine, antioxidanți, fibre și zaharuri mult mai puține decât într-un produs zaharos. Eu recomand pacienților ca, de câte ori le e poftă de dulce, să apeleze mai degrabă la un fruct și cât mai rar la dulciuri (de oricare fel). Dacă de cele mai multe ori luăm un fruct, și de cele mai puține ori un dulce concentrat, suntem deja ultracâștigați atât pe sănătatea fizică, cât și pe sănătatea emoțională.

Topul dulciurilor în funcție de valoarea nutritivă:

  1. Fructe întregi, proaspete/decongelate/fructe uscate
  2. Dulciuri de casă
  3. Dulciuri din comerț

Dulcele sănătos este oricare dulce nu ne afectează sănătatea fizică și emoțională deopotrivă.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici. 

Share This

Share this post with your friends!