fbpx

Adesea sunt întrebată dacă nu recomand shake-uri în precripțiile nutriționale și adesea răspunsul meu este nu. Pulberile de shake-uri își au un loc bine determinat în dietetică, mai cu seamă în cea a sportivilor, însă atât timp cât nu știm să facem alegeri alimentare sănătoase, este nepotrivit să sărim direct la suplimentare. Primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este alegerea mâncării adevărate, a alimentelor integrale și însușirea unui stil alimentar echilibrat și divers. Ne lipsește educația alimentară formală, iar în acest scop inițiativa lui Jamie Oliver susținută aici a fost un act extrem de binevenit (sperăm să se concretizeze și la noi cândva).

Educația alimentară în școli este esențială, poate așa, tinerele generații își vor ghida părinții și vor duce informația cu ei acasă, unde aceasta poate schimba nu o viață, ci mai multe, scăzând incidența bolilor de stil de viață. Dacă vă amintiți de articolul cu obezitatea, vă amintiți și de procentul alarmat de supragreutate între copii – 40% dintre copii sunt supraponderali, un procent cu 18% mai mare în ultimii 10 ani. De la suprapondere la obezitate, nu este decât un pas, cu tot valul de patologii asociate: sindrom metabolic (HTA, diabet zaharat de tip doi, boli cardiovasculare, dislipidemie mixta +/- steatoză hepatică), diferite tipuri de cancere, intoleranțe alimentare, alergii, boli pulmonare etc.

Pentru că sunt conștienți că schimbarea pornește de la fiecare dintre noi, un grup de copii, elevi din Cluj, membri într-un Club de voluntariat IMPACT, au organizat în liceul lor un festival al hranei sănătoase. Ca să arate că mâncărurile nesănătoase pot fi înlocuite cu uşurinţă, elevii cu IMPACT au pregătit pentru colegii şi profesorii lor bucate realizate cu ingrediente bio, ce puteau fi cumpărate în schimbul unei donaţii. Cu banii strânşi din donaţii, voluntarii IMPACT au putut să cumpere cadouri pentru copii cu nevoi speciale de învăţare. Mai mult despre proiectul lor: aici.

Iniţiativa elevilor cu IMPACT este parte a proiectului „Conectează-te la comunitate!”, dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. În semn de apreciere și susținere, am să port unul din tricourile cu Impact, realizate de designeri talentați, le găsiți aici.

1 IMPACT 2 IMPACT 3 IMPACT

Share This

Share this post with your friends!