fbpx

Ciocolata este una din plăcerile noastre (ne)vinovate, iar dacă sunteți amatori de ciocolată tartinabilă, am o veste bună pentru voi: Stevielle a scos ciocolată tartinabilă cu îndulcitor, deci 100% fără zahăr. Astfel că ne putem bucura de antioxidanții și substanțele care ne provoacă plăcere din cacao fără efectul nociv al zahărului, dar, din păcate, la același număr de calorii.

De ce același număr? Caloriile din ciocolată sunt aduse în principal de untul de cacao și alte grăsimi utilizate la fabricarea ciocolatei. Aportul caloric al zahărului nu este atât de mare, însă nu caloriile sunt cele care ne deranjează la zahăr cel mai mult, ci efectele nocive ale excesului fructoză, prezentă în zahăr (vezi aici).

Realizarea unei ciocolate tartinabile necesită înlocuirea untului de cacao cu un ulei mai lichid. Untul de cacao este solid la temperatura camerei, din cauza aceasta nu se pretează la tartinare. Cel mai adesea se utilizează în locul său uleiul de palmier, care este o grăsime saturată vegetală, dar are impact asupra particulelor de LDL-colesterol nonaterogene, deci nu presupune risc cardiovascular. Ciocolata tartinabilă Stevielle are ulei de palmier și ulei de rapiță, pentru a diminua din gustul specific al uleiului de palmier.

Inovația sa vine la nivel de îndulcire. S-au folosit polialcooli+stevia Stevielle, despre care știm deja că nu e amară, deoarece e o glicozidă superioară și – surpriză – eritritol. De obicei, în ciocolatele dietetice vom găsi maltitolul. Maltitolul este bun, dulce, mentolat, dar are două neajunsuri: are un indice glicemic (mic, e adevărat) și, în cantități mari, produce balonare (și, de obicei, e folosit în cantități mari). Din acest motiv, în bănuții de ciocolată Stevielle este doar un maxim de 9% maltitol (versus 40% în ciocolata Monteoro), ceea ce îi face mult mai tolerabili. Eritritolul însă este cea mai bună variantă de polialcool: se excretă complet nemetabolizat, fără niciun efect neplăcut. El are un gust ușor metalic și face ciocolata mai casantă (de aceea nu se pretează pe ciocolata solidă), însă în ciocolata tartinabilă nu se întâmplă asta, 1. din cauza proporțiilor perfecte, aș zice, dintre extractul de stevia și celelalte arome naturale și 2. uleiurile nu lasă eritritolul să întărească ciocolata. Cred că este cea mai reușită ciocolată tartinabilă fără zahăr de pe piață. O puteți găsi aici.  ciocolata tartinabila fara zahar (1)
Ingrediente Stevielle:
ciocolata tartinabila fara zahar (2)
Ciocolata tartinabilă fără zahăr:
stevielle ciocolata tartinabila (1)
Ciocolata Monteoro, cu 40% maltitol:
stevielle ciocolata tartinabila (7)

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!