fbpx

Este sezonul dovleacului. Și, in particular, luna noiembrie e luna dovleacului. Adesea sunt întrebată unde îl încadrăm în grupele alimentare. 

Dovleacul este un fruct din punct de vedere botanic. Asta înseamnă că el e majoritar zaharuri iar zaharurile specifice fructelor sunt fructoza si glucoza (care, împreună, formează și zaharoza). Însă mai are și amidon și fibre. Amidonul e un carbohidrat complex, specific altor grupe alimentare – cea a amidonoaselor (cartof, cerealiere, leguminoase). Cantitatea de amidon a dovleacului este mult mai mică decât a acestora, dar, însumând toate zaharurile, atât cele simple cât și cele complexe – ajunge la aproximativ 20% carbohidrați.

Asa ca eu personal il incadrez aici, la surse de amidon si nu la fructe. Mai simplu: consumi cam cat ai consuma cartof dulce, pentru ca au si o compozitie similara, bogata in betacaroten (culoarea portocalie). 

Daca vorbim de continutul de betacaroten (pigmentul portocaliu), e similar cu morcovul si cartoful dulce, care sunt mai usor de gatit. In termeni de consistenta, morcovul nu tine asa bine de foame, ca nu e amidon, are doar cateva zaharuri simple (vreo 5-10%). El intră la ”zarzavaturi, legume”.

Ca si calorii, 100 g dovleac copt/fiert până în 80 kcal (în funcție de gătire). Veți găsi valori de 20 kcal pe 100 g, însă nu are logică având în vedere că are aproximativ 20% carbohidrați, un calcul simplu ar rezulta în 80 kcal pe 100 g. Confuzia vine din faptul că, prin preparare, conținutul de zaharuri se tot modifică, cu cât e mai pasirat, cu atât are mai multe zaharuri. În orice caz, e un aliment slab caloric, cu indice glicemic mic.

Conținutul de fibre al dovleacului. Dovleacul e un fruct fibros, format atât din fibre solubile, cât și insolubile, ceea ce îl face dificil de porționat. Când căutați valorile nutriționale, căutați după ”dovleac copt” sau ”dovleac fiert” sau ”gătit”, pentru că prin gătire fibrele se înmoaie și se descompun la zaharuri iar conținutul de fibre scade dramatic în funcție de modalitatea de gătire. În principiu, dovleacul copt sau fiert păstrează fibre, prin pasare la piure sau supă cremă conținutul de fibre scade semnificativ și crește disponibilitatea zaharurilor simple. Dovleacul gătit/fiert are aproximativ 2,5-3 g fibre.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.

Share This

Share this post with your friends!