fbpx

Suntem în sezonul dovleacului plăcintar, o sursă sănătoasă – dar slabă – de carbohidrați și de gusturi cameleonice. Pentru că poate fi folosit atât ca desert, cât și ca mâncare.

Cea mai rapidă modalitate de a-l găti e să-l tăiați în clasicele ”bărcuțe” și să-l dați la cuptor, cu niște scorșișoară. Dacă n-aveți probleme cu kilogramele, puteți să-l îndulciți în plus, ”vopsindu-l” cu puțină miere, dar după ce l-ați scos de la cuptor. Îl puteți consuma astfel și în varianta de pireu dulce.

Vorbind de pireu, ne fuge gândul la mâncare: o supă cremă de dovleac caldă cade numai bine pe frigul acesta inopinat, iar pireul asociat cu un somon sau carne de rață ne oferă o diversitate delicioasă la pireul obișnuit. Îl faceți normal, cu lapte (mi se pare că untul merge mai puțin în acest caz, dar puteți încerca) și cu consistența preferată.

Dovleacul este hipocaloric, are doar 20 de calorii per 100 g. Este o sursă extraordinară de vitamina A și urme de minerale și fibre. Pentru că principalul său atu este vitamina A, care este o vitamina liposolubilă (absorbție optimă dacă e combinată cu grăsimi), fie consumați dovleacul ca desert, dupa masă, fie îl faceți piure cu lapte nedegresat, unt sau un ulei preferat. Astfel, îi crește valoarea nutrițională.

Rolurile vitaminei A:

  • în vedere
  • în transcripția genică
  • în funcția imunitară
  • în funcția reproductivă
  • în sistemul circulator (hematopoeză)
  • în sănătatea pielii și a celulelor
  • ca și antioxidant

Semințele de dovleac sunt o sursă de proteine vegetale (18 g la 100 g), dar au și proprietăți antihelmintice. Atenție la calorii, au 446 kcal/100 g, din cauza uleiurilor, în principal acizi grași mononesaturați și polinesaturați.

seminte-dovleacdovleac-proprietati


© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0264595336 (Clinica Artis3)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!