fbpx

Odată cu primăvara răsare și verdeața autohtonă. Nu știu prin zonele voastre, dar la Cluj, când apar ridichile de Apahida și alte sate din jur, știi că a venit primăvara. De seră sau nu, ne bucurăm că există și putem să începem niște ”cure de salate” pentru remineralizare și fibre solubile și semisolubile. De aceste fibre se bucură mai ales micobiomul nostru intestinal, reglează tranzitul, ne alcalinizăm și așa mai departe, la calorii foarte puține.

De fapt, alimentația sănătoasă ideală ar include o masă gătită, și altă crudă, plină de verdețuri și zarzavaturi.

Variază gustul!

Cum să facem să nu cădem în monotonia salatei verzi – minunată ca și bază, de altfel, și care poată să prindă gusturi și aspecte diverse, cu puțină imaginație?

Rotește ingredientele verzi. Folosește zarzavaturi variate. Include în salatele tale toate frunzele verzi comestibile posibile. Dacă ai o sursă curată de ridichi (nestropite sau ingrijite ecologic), folosește frunzele în mix cu spanac baby, de exemplu. Leurda este și ea pe val, câteva frunze de leurdă și codițele de ceapă verde oferă o aromă de neegalat. Practic, tot ce e verde și comestibil, să nu treacă nemâncat.

Caută verdețuri, rădăcini și bulbi comestibili pe care nu le-ai mai încercat. Gulii feliate subțire in salate, bulb de fenicul foarte valoros nutritiv, tulpini de țelină (apio) tăiate ”baghetuțe”.

Semințele germinate. Ele sunt o bombă nutritivă ușor de obținut iarna, dar sunt binevenite în orice sezon. Fie că germinezi semințele acasă, fie că le iei gata germinate din hipermarket-uri, un pumnuleț sunt o explozie de vitamine, minerale, enzime și fitonutrienți senzaționali. Nu sunt grozavi la gust, dar amestecați ”se pierd” iar dacă își mai oferi și un dressing sănătos, vei dori să ai toate mesele compuse din salate.

Dressing-uri. Uneori, observ că oamenii se autopedepsesc cu alimentație și salate fade. Se tem de dressinguri și le evită, abia dacă pun niște oțet balsamic. Este adevărat că trebuie să fii atent la dressingurile gata preparate, din comerț, pentru că adesea conțin o mulțime de aditivi – stabilizatori, potențiatori de aromă, zahăr. Dacă găsești unele ”curățele”, doar cu niște zahăr, nu e o problema mare, atâta timp cât tu nu consumi zahăr rafinat prea mult, de obicei. Însă acasă îți poți face unele dressinguri demne de concurat la masterchef. Îți las câteva exemple din dressingurile mele:

Boabe de muștar (muștarul franțuzesc) – te-ai fi gândit să îl adaugi în salată? Pot ține loc de dressing vegetarian, pentru cei care țin post.

Pasta de tomate – un alt ingredient vegan, potrivit de post, care poate însoți salatele vegane (cu năut copt și condimentat cu sare și boia dulce) sau salatele cu ton. Puteți folosi o cutiuță întreagă, condimenta cu usturoi, sare, piper după gust și amesteca în salată.

Hummus-ul sau orice pastă de leguminoase mai lichidă poate fi dressing, dar și adaugă consistență.

Iaurtul – (sana, chefir, iaurt grecesc, fiecare variind prin gustul specific) este o bază excelentă pentru dressing. Cel mai simplu și recomandat dressing de iaurt de către mine este iaurt+usturoi (proaspăt sau granulat)+sare dupa gust + 1 lingură de ulei extravirgin, la alegere. Sau poți să mergi mai departe, cum am mers eu mai jos: iaurt+moare de castravete murat și catravete murat răzălit + leurdă, patrunjel mărunțite, boabe de muștar.

Când nu ai timp și chef, poți folosi oțetul, sosul de soia fără monoglutamat de sodiu, uleiul de măsline sau alte uleiuri presate la rece pentru a schimba gustul, cum ar fi uleiul de sâmburi de dovleac, in, cânepă sau uleiul de susan. Folosiți condimentele fără griji – boia dulce, boia iute, ierburi aromatice de tot felul, în funcție de toleranțe și afecțiuni.

Dressing-ul meu preferat din această perioadă conține așa: pastă de roșii + 1 lingură boabe muștar + leurdă și ceapă verde mărunțite + sare + piper. E ideal pentru năut (dacă țineți post) și pentru ton în saramură sau orice carne roșie adăugați la salată.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!