fbpx

Unele dintre cele mai iubite dar și cele mai laborioase fursecuri de iarnă sunt fursecurile “nuci” umplute cu cremă. Rețeta e adaptată după o rețetă Teo’s Kitchen, adaptare pe care v-o recomand să o faceți la orice rețetă, în funcție de nevoile și restricțiile dietetice personale, dacă ele există.

Nota: dietetic nu înseamnă că nu îngrașă, ci că este adaptată unor nevoi speciale (intoleranță la gluten de tip NCGS sau boala celiacă) și reducerea consumului de zahar adăugat (carbohidrați simpli rafinați). Totuși, aveți carbohidrați – amidonul din făină și lactoza din lapte, prezente la modul natural în aliment. Zahărul nu ne deranjează caloric atât de mult, cât ne deranjează efectul lui metabolic și neurochimic. Caloriile majoritare în dulciuri vin în special din grăsimi, de aceea valoarea calorică scade puțin la scoaterea zahărului adăugat, dar avem altfel de beneficii și scădem încărcătura glicemică.

În contextul în care ne așteaptă perioada Sărbătorilor, cu multe dulciuri de casă, poate merită să scădeți utilizarea zahărului adăugat, total sau parțial, prin Greensugar (cod -5% reducere ”sigina” la orice comandă pe site). Vă recomand GS PUDRĂ pentru cocă, și PULBERE doar pentru ce e preparat termic. PUDRĂ se topește și încorporează mai ușor. Dacă aveți variantă PULBERE – nu face nimic, o puteți măcina cu râșnița la PUDRĂ.

Ingrediente pentru cojile nucilor:
– 200 g unt la temperatura camerei
– 3 oua mari
– 400g faina fara gluten*
– ½ lingurita praf de copt
–  1 esenta de vanilie 
– 60 g Greensugar PUDRA 

Ingrediente pentru crema:
– 200g biscuiti fara gluten si fara zahar**
– 200g nuci
– 300g pudra de ciocolata calda cu scortisoara Greesugar
– 150 ml lapte fierbinte
– o lingura esenta de rom (n-am avut, am turnat rom)

*eu am folosit Nutrifree, mix pane integrale, ar merge bine si No Gluten Sugar mix quinoa.
** biscuitii sunt tot Nutrifree, daca nu faceti voi acasa inainte cu ceva zile inainte. 50 g din biscuitii mei au fost resturile ramase de la marginile cojilor – le-am reciclat (Multumesc prietenei mele, Gratiela, pentru pont).

Povestea aluatului: Cu o seara inainte am framantat aluatul – clasic, intai cu lingura de lemn, apoi am framantat manual. L-am împărțit în două bile și l-am dat la frigider peste noapte, in folie alimentara, sa se intareasca. Am procedat asa ca sa nu scot tot aluatul odata si o parte sa ramana la rece, mai tare. In ziua urmatoare am luat din frigider o bila de aluat si l-am facut bilute de cate 5 grame (masurate pe cantarul de bucatarie fiecare). Am copt cate 16 bilute in forma in prealabil incinsa si unsa cu pensula cu untura/unt/ulei, cate 4-5 minute, intorcand presa pe fiecare parte cam la 20-30 de secunde, pentru a se coace cojile uniform. Dupa ce am terminat cu prima bila de aluat, am scos si a doua bila de aluat de la frigider si am procedat la fel.
Am uns forma cam la fiecare serie, dar puteti si la doua serii, am vrut sa fiu sigura ca nu ramane nimic lipit, ca si asa e treaba laborioasa. Curatati excesul de aluat de pe marginile cojilor dupa ce acestea s-au racit. Le puteti incorpora in crema, in gramajul biscuitilor.

Povestea cremei: faceti o cremă de ”ciocolata calda” din pudra de ciocolata calda cu Scortisoara si laptele cald, nu il adaugati pe tot de la inceput, sa urmariti consistenta. Adaugati cele 200 g biscuiti fara gluten si fara zahar – fie facuti de voi, fie din comert, au cei de la Nutrifree. Adaugati nucile, esenta de rom (eu n-am avut, am turnat rom si cam prefer romul in loc de esenta) si dati la blender pana se face o crema care ”se tine”, dar nu e nici tare, ca o crema tartinabila.

Gata, umpleti cate doua jumatati si le lipiti, le dati la frigider peste noapte, ele sunt mai bune dupa ce stau, se intrepatrund, le pudrati cu zahar vanilinat doar la servire sau mergeti fara zahar pana la capat 🙂

Consiliere la distanță/ONLINE: vezi condiții aici.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!