fbpx

Rețeta de chec mai sănătos înseamnă cu mai puține grăsimi, cu făină integrală grâu, secară sau altele și fără zahăr, dar să fie și bun, fraged și dulce. Adică sănătos și pentru psihic, dar cu cel puțin jumătate mai puțin caloric decât checul clasic!

Rețeta mea nu diferă prea mult de cea clasică, doar că eu am inlocuit făina de grâu cu mixul de făină de quinoa de la No Gluten Sugar și zahărul cu îndulcitorul Green Sugar. Rețeta este potrivită pentru celiachii, persoane cu sensibilitate la gluten, diabetici, pentru persoanele cu probleme de greutate, care doresc o rețetă mai puțin calorică și pentru orice persoană care dorește să mai reducă din zahăr și grăsimi, măcar de această dată 🙂

Pentru partea de ciocolată – am folosit pudră pentru Ciocolată caldă cu vanilie Bourbon, de la Green Sugar.

CUM este mai puțin caloric? În primul rând, nu avem ulei. Grăsimile aduc o tonă de calorii, așa că le alegem înțelept. În loc de o cană de ulei (circa 200 ml = 1600 kcal), am adăugat unt 65% topit (100 g = 600 kcal). Automat avem cu 1000 kcal mai puțin, dar tot avem palatabilitatea și frăgezimea dată de grăsimi.

În al doilea rând, nu avem zahăr. Ca îndulcitor  necalorigen am folosit Green Sugar Gold (Green Sugar brunificat cu suc de mere, ce îi dă un gust ușor caramelizat) și Green Sugar Vanilie Bourbon (echivalentul fără calorii al zahărului vanilat). Sugestia mea este să adăugați un sfert de cană cu totul, să amestecați până se topește, și să gustați, completând după gust, pentru că Green Sugar este mai concentrat decât zahărul și nu trebuie pus la fel de mult. Cu puțină răbdare, ajungeți la dulceața dorită, dar cu zero calorii și zero indice glicemic!!!

Aceste două aspecte fac deja să avem cu cel puțin 50% mai puține calorii per chec!

Pentru partea cu cacao a checului am folosit pudra pentru Ciocolată caldă cu vanilie bourbon, care este gata echilibrată cu Green Sugar, și dă un plus de dulceață perfectă.

Aceste mici ajustări fac ca checul să fie sănătos și gustos, cu mult mai puține calorii, mult mai puține grăsimi și fără zahăr.

*Atenție – ca și în cazul făinii integrale de grău, și făina fără gluten No Gluten Sugar absoarbe mult lichid, de aceea am pus la rețetă ”circa”. Ajustați și mai adăugați lapte dacă devine prea groasă compoziția sau mai adăugați mix făină quinoa dacă e prea lichidă. Consistența trebuie să fie o idee mai groasă decât la clătite. Se dă la cuptor – al meu nu e fancy și nu știu la câte grade – e pe verificate. Poftă bună și contorizați checul în rația voastră de pâine paste etc zilnică 🙂

Produsele Green Sugar le puteți comanda aici, cu discount de -5% folosind cod SIGINA. 

Făina No Gluten Sugar – mix cu quinoa – o puteți comanda aici

Cei de la No Gluten Sugar au și produse gata realizate, cum sunt cozonacii beigli cu nucă sau cu mac, care pot fi comandate în cantitatea dorită și stocate la congelator pentru prelungirea duratei de valabilitate, în caz de nevoie.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!