fbpx

(Point Of View) De ce slabii sunt slabi? O părere foarte personală dar bazată pe cunoștințe de profesionist și niscaiva experiență clinică.

Organismul uman e făcut de milenii să supraviețuiască lipsei de alimente, așa că, genetic, economisim foarte eficient. El se apără de pierderi în tot felul de moduri: depune rapid, când e restricție calorică scade arderile (”consumatorii”) încetinind metabolismul bazal și depunând și mai și tot ce ”prinde”. NU ai nicio șansă să schimbi felul în care suntem proiectați să funcționăm, ba chiar să fie simplu de umblat ”pe undeva” și să nu mai depui, ar însemna că sistemul nostru de supraviețuire e foarte șubred și deja am fi murit ca specie.

Așa că, după părerea mea, faptul de a nu depune, e o anomalie genetică, care se traduce în ultima sută de ani ca pur ”noroc” genetic (că acum se moare de prea multă mâncare la nivel global, exceptând câteva țări subdezvoltate). Persoanele suple ating pragul de sațietate foarte rapid, deși ***pot părea*** că ”mănâncă mult” la o masă, în realitate, nu își satisfac necesarul energetic pe 24 h, deoarece sunt ”plini”. Apoi mai sunt persoanele suple (fie ectomorfi, adică ”slab-uscați”, fie normoponderali ”potriviți”) care au nevoi energetice enorme, mereu se plâng că nu reușesc să mânânce cât au nevoie (3-4-5-6 mii de calorii). Vă dați seama ce risipă alimentară ar fi făcut tribul acum câteva milenii pe un astfel de membru, probabil nici n-ar fi putut supraviețui, că nu ar fi existat resurse pentru el și n-ar fi atins, probabil, maturitatea.

Deci nu, să fii slab și să nu depui și să nu fii prea interesat de mâncare (atenție, de mâncare, nu de alimente de confort, că acolo deja-i altceva) nu e tocmai logic genetic. Undeva, în subconștientul individului sau epigenetic (transgenerațional, că tot prinde teren acest acest concept..) a ajuns o informație de tip ”nu trebuie să exiști”. Un fel de programare, o eroare de cod.

Dacă organismul nu depunde, e o eroare de cod.

Adică fie mama când a aflat că e însărcinată a avut un foarte puternic sentiment că nu și-a dorit – pe moment, din varii motive, sarcina (că n-are cu ce-l crește, că nu e momentul etc., etc) fie teoria transmiterii genetice (doar știm că genetica de slab se poate moșteni). Repet, aceste lucruri nu se întâmplă la nivel conștient, e o informație puternică care a ajuns cândva, undeva, în subconștient și a modulat expresia genică. Nu știm dacă la Nea Costică de azi, în sine, sau s-a transmis genetic de câteva generații (nu știu, stră-stră bunica a rămas grea cu al 5-lea copil, era război, nu era momentul de încă o gură de hrănit, nu și-a dorit, s-a necăjit dar totuși l-a adus pe lume – asta ca scenariu fictiv).

Știm că există studii care investighează combinațiile de gene ale persoanelor suple și știm că au variații complet diferite de persoanele cu obezitate, însă nu înseamnă că e o expresie genică normală, ci doar avantajoasă în această epocă în care trăim. Pentru că faptul de te menține suplu, te poate ține departe de toate maladiile secolului – obezitate, diabet, boli metabolice și cardiovasculare, cancere – dar nu ești complet ferit. Faptul de a fi suplu dar a nu duce un stil de viață sănătos te poate duce la cel puțin unele din bolile de stil de viață, chiar dacă nu obezitate (cum ar fi cancere, boli autoimune, probleme cardiovasculare).

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician | de 10 ani
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.

Share This

Share this post with your friends!