fbpx

Când vorbim de diversificare, poate că ne fuge gandul direct la bebelusi. Dar nu doar bebelușii trebuie să mănânce divers, ci si adultii. Prinsi in activitatile de zi cu zi, adesea avem o monotonie alimentara si mancam doar cateva alimente – cele care ne plac la gust si care sunt cele mai disponibile/rapide.
Unele din cele mai disponibile alimente sunt produsele cerealiere – pâine & patiserie. Avem un exces de grâu în alimentație, și, mai cu seamă, de faină albă. Covrigi, palaneț, croissant, patiserii dulci sau sărate, dulciuri cum sunt biscuiții, napolitanele, prăjiturile și altele. Și majoritatea sunt din faină albă, nici măcar integrală.

Am mai detaliat subiectul pâinii/cerealelor AICI și AICI.

Diversitatea trebuie să existe și intre cerealiere. Grâul nu e singura cereală – mai avem secară, ovăz, orez pseudocereale cum sunt amaranth sau quinoa.

Dar acestea nu sunt atât de disponibile, și trebuie să depunem puțin efort să ni le încorporăm în alimentație.

Pâinea fără gluten No Gluten Sugar

O varianta utilă este pâinea sau biscuiții tip crackers fără gluten. Pâinea fără gluten este concepută în principal pentru persoane cu boala celiacă, adică intolerante la gluten. Această „intoleranță” este mai degrabă o alergie, pentru că angrenează sistemul imunitar (anticorpii) cu simptomatologie extrem de neplacută. Aceste persoane trebuie sa evite sursele de gluten complet (grâul, secara, orz, ovăz) dar si alimentele care ar putea conține urme.
În afară de celiachii, pâinea fără gluten mai e recomandată pentru intoleranții neceliachii. Există intoleranță nonceliaca la gluten. Adică intestinul nu tolerează glutenul, dar nu implică și sistemul imunitar (anticorpii). Pur și simplu ai disconfort abdominal (balonare, de obicei), și ar trebui să elimini sau reduci considerabil sursele de gluten. Aceste persoane pot consuma din cand în când surse de gluten (pâine, paste, bere etc), dar cu „balonările de rigoare”.

Pentru persoanele sanatoase, pâinea fără gluten poate reprezenta o modalitate de a mai diversifica eterna pâine de grâu sau secară. Cea mai apropiată ca gust și aspect de pâinea integrala este painea de la No Gluten Sugar. N-are zahăr, cum au majoritatea variantelor fără gluten, și au disponibil și un sortiment cu fibre. No Gluten Sugar este o firmă din Târgu Mureș specializată pe produse fără zahăr și fără gluten, pe care v-o pot recomanda cu încredere, pentru că am încercat multe alte variante înainte. Nu e o firmă mare, și este foarte atentă la calitatea produselor, au o mână extraordinară – pentru că da, trebuie să știi cum să faci un produs fără gluten, neputând folosi glutenul, care e atât de plastic. Cum nimic nu e mai ieftin decât făina albă de grâu, produsele fără gluten sunt din start mai scumpe, deoarece ingredientele sunt mai scumpe (cca 10 lei cea cu in, 14 lei cea cu fibre, 500 g). Dar având în vedere că ar trebui să consumăm mai puțină pâine, poate prețul e un stimulent să reducem cantitatea – puțin, dar de calitate.
În afară de pâine fără gluten, cei de la No Gluten Sugar au diverse produse similare cu cele din grâu: cozonac, fursecuri, biscuiți, astfel ca poți evita faina albă sau grâul, dar să te bucuri de plăcerea gustului. Produsele se găsesc mai mult în zona Ardealului, în magazinele naturiste, în Cluj, în carmangeriile Petry, sau pe bază de comandă în țară – vezi pagina oficială de Facebook No Gluten Sugar aici. Produsele se pot congela dacă sunt comandate în cantități mai mari, și se păstrează proaspete (nr de tel pentru comenzi e 0741109507)

—-

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!