fbpx

Secția de Nutriție și dietetică din cadrul Universițății de Medicină și Farmacie Iuliu-Hațieganu din Cluj-Napoca este o specializare nouă, autorizată în anul 2007 și acreditată ARACIS în 2014. Până la acel moment, segmentul de dietetică medicală era neacoperit la noi în țară, conceptul de nutriționist fiind întâlnit doar la unele specialități medicale, de regulă diabet, ca aprofundare adițională studiilor medicale.

Una din cele doua inițiatoare ale proiectului este doamna profesor doctor Doina Miere, cu nume parcă predestinat, care a înființat prima secție de Nutriție și Dietetică din țară în cadrul Facultății de Farmacie, UMF Iuliu Hațieganu. Alături de dânsa, doamna conferențiar doctor Lorena Filip a contribuit la ceea ce înseamnă azi secția. ”Facultatea noastră avea o colaborare veche, de mai mulți ani, cu Universitatea din Valencia” spune doamna profesor despre începuturile secției. Acolo se implementase deja specializarea aceasta, iar domnul profesor dr Jordi Manes mi-a propus să fac acest pas și la noi, pentru că programa era bună, tinerii interesați și societatea a primit cu brațele deschise această nouă profesie, de care era nevoie.” adaugă ea.

Despre începuturi

La început, a fost reticentă, gândindu-se la realitatea din țara noastră, din domeniul sănătății. Nu știa cum va fi primită și dacă aveam resurse pentru așa ceva. În cele din urmă, ideea s-a materializat. ”Programa noastră a fost inspirată de programa secției din Valencia.” spune doamna profesor despre conceperea planului. ”Am analizat și curricula altor universități europene (Italia, Franța) care aveau acest program, și am încercat să ajungem la o formula cat mai apropiata de aceste modele. Ne-am consultat, de asemenea, cu personalități ale universitatii noastre cu preocupări sau cu deschidere către acest domeniu.” Astfel că între cadrele didactice ale secției de nutriție și dietetică s-au regăsit atât cele ale facultății de farmacie cât și ale facultății de medicină, într-un melanj informațional pragmatic, foarte bine gândit. ”Am încercat mereu să perfecționăm programa, și pe baza feed-back-ului dat de studenți.”, spune doamna profesor Miere.

Ce oferă această secție studenților? ”La formarea dieteticienilor ne aducem contribuția toate cadrele didactice din universitate implicate în acest program, fie medici, fie farmaciști, și îi încurajăm pe absolvenții de Nutriție și dietetică să aleagă o carieră universitară.” spune doamna profesor Doina Miere. ”În plus, pe bază de selecție, unii studenți pot beneficia de schimburi ERASMUS, în universități europene din Spania, Belgia etc.” adaugă ea.

Probabil cea mai bună secție de nutriție și dietetică din România

Privind implicarea cadrelor didactice, ca fostă studentă, și actual dietetician, pot să spun că majoritatea s-au străduit să ne ofere tot ce s-a putut mai bun, atât la cursuri cât și la stagiile practice, deși cantitatea de informații devenite operaționale și documentarea continuă de apoi depind exclusiv de fiecare student în parte. ”Suntem conștienți că avem absolvenți valoroși, bine pregătiți, care vor reuși profesional și vor promova prin exemplul lor școala de nutriție și dietetică clujeana. Dacă ceva merge bine, trebuie susținut și dezvoltat în continuare.” mai spune doamna profesor.

La întrebarea pusă de mine în legătură cu sentimentul pe care îl care știind că e inițiatoarea celei mai bune secții de Nutriție și Dietetice din România, răspunde, cu modestia pe care am cunoscut-o la doamna profesor întotdeauna: ”Cred că cineva m-a iubit, acolo Sus, pentru că mi-a oferit o astfel de oportunitate. Lumea primește bine această specializare, chiar și cu cadrele medicale universitare cu care lucrăm și care predau studenților noștri avem o colaborare și o implicare foarte bună.” spune doamna profesor Miere.
Doamna Profesor Doina Miere este o figură căreia nu îi place să iasă în evidență. Genul care tace și face. Este un om cald, dar ferm, deschis, dar și autoritar, de la care ai multe de învățat și care îți lasă impresia că învață mereu, din tot ce îl înconjoară. Astfel că și cursurile sale sunt actualizate de la un an la altul, menținând cursurile de nutriție și de chimia alimentului, al căror titular este, întotdeauna cu informația la zi.

Medic nutriționist sau nutriționist-dietetician?

Termenul de medic nutriționist a fost un concept suplinitor lipsei prezente în sistemul medical de până acum. În occident, dieteticianul nu este medic, este parte din echipa medicală, având ca scop prevenția bolilor și restabilirea sănătății individului prin dietoterapie. Astfel că medicul este una, dieteticianul este alta, cum și asistentul medical este o altă profesie. La medicină nu se studiază nutriție, și nici specializarea diabet, nutriție și boli metabolice nu oferă cunoștințe de nutriție și dietoterapie medicului diabetolog. Ca și expertiză dietetică, medicul nutriționist nu este peste dieteticianul-nutriționist, din contră, un dietetician poate fi la fel de competent sau mai competent decât un medic specializat pe nutriție, deoarece dieteticianul se ocupă doar de dietetică, are un rulaj mult mai mare față de medicul care trebuie să se ocupe și de pacienții specializării sale medicale și, ca atare, o experiență net superioară. Deci odată stabilit diagnosticul și tratamentul medical, pacientul trebuie direcționat către nutriționist-dietetician.


© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0749651957 (Synobis Medical)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!