fbpx

Ce e lactoza? Lactoza este un dizaharid (clasa carbohidraților) care este descompus la nivelul intestinului subțire de enzima numită lactază. Așa cum amidonul, cel mai frecvent poliglucid (carbohidrat complex) este degradat de amilază, așa lactoza este ”mărunțită” de lactază în cei doi monomeri (glucide simple) glucoză și galactoză, ușurându-le calea spre absorbție. Oamenii se nasc cu o activitate importantă lactazei, aceasta fiind imperios necesară sugarului până la diversificare. Odată cu diversificarea alimentației, activitatea lactazei scade, adică intestinul secretă mai puțină enzimă. Se crede că secreția nu este suprimată complet după înțărcare datorită unei adaptări survenite cu mii de ani în urmă, când oamenii au început să crească vite și să descopere beneficiile consumului de produse lactate. Ca atare, suntem adaptați să consumăm lapte și derivate, chiar dacă într-o cantitate mult mai modestă decât atunci când eram bebeluși.

Aparatul digestiv conține un bagaj enzimatic care se ocupa de dezintegrarea nutrientilor, la fiecare nivel al sau. Incepand cu cavitatea bucală și terminând cu intestinul. Fiecare tip de macronutrienți are enzimele sale, multe din ele purtând numele nutrientului de care se ”ocupă”.

Intoleranța la lactoză este dată de incapacitatea organismului de a metaboliza lactoza fie din cauza deficitului de enzima lactază, fie din cauza hiposecreției. Unele persoane se nasc fără această enzimă, alte persoane dezvoltă acest deficit la vârsta adultă. Simptomele intoleranței la lactoză sunt balonare, diaree, crampe abdominale, grețuri, vărsături etc.

Intoleranța la lactoză este tributară unor modificări genetice, însă și adaptogenă. Asta înseamnă că persoane din zone unde nu sunt disponibile lactatele pe scară largă ca sursă de hrană, pot deveni tolerante prin expunere sistematică, la cantități mici.

Intoleranța secundară la lactoză poate surveni în cazul unor afecțiuni ce implică intestinul subțire. De la intervențiile chirurgicale la disbioza intestinală, este posibilă o scădere temporară a toleranței la lactoză, care se poate remedia după ce sănătatea intestinului subțire este restabilită. Problemele de malabsorbție alte persoanelor cu boala celiacă pot afecta și metabolismul lactozei.

Care sunt riscurile? Lactatele sunt alimente complete. Literatura de specialitate sfătuiește intoleranții la lactoză să apeleze la specialistul în nutriție pentru a-i asigura necesarul de calciu și vitamina D pe care nu le mai obține din lactate. Se poate realiza un regim echilibrat și fără produse lactate.

Ce alimente sa evităm? Printre cele mai bogate în lactoză sunt laptele, smântâna dulce, laptele condensat. Lactatele fermentate – iaurturi și brânzeturi fermentate sunt mai bine tolerate, deoarece fermenții ajută la descompunerea lactozei. Mare atenție la lactoza ”ascunsă”, adică produse alimentare care conțin între ingrediente lor lactate (lapte, smantână, brânză, unt).

Ce putem consuma în loc?  Sardine, conserve de pești mici cu oase cu tot, semințe de susan, suc de morcov, varza kale – pentru aportul de nutrienți pe care nu îi mai avem din lactate – calciu, vitamina D și altele. Pentru similitudine, putem utiliza laptele vegetal, cu mențiunea că majoritatea conțin zahar adaugat, deci trebuie consumate cu moderație, ulei de cocos.

Intoleranțe vs alergii alimentare. Intoleranțele alimentare nu sunt totuna cu alergiile alimentare și nu pun în pericol viața individului. În afară de intoleranța la gluten (care este o reacție alergică), intoleranțele alimentare nu angrenează sistemul imunitar, ca atare nu provoacă alergii sau șoc anafilactic. Intoleranțele provoacă discomfort gastrointestinal, pentru care este necesar să se ia măsuri.

Referințe:

https://www.foodallergy.org/allergens/milk-allergy

https://www.foodallergy.org/related-conditions#lactose

https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2007001100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en

https://www.nhs.uk/conditions/Lactose-intolerance/Pages/Introduction.aspx

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Facebook Nutriționist Cluj
Programari Cluj-Napoca: 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)

 

Share This

Share this post with your friends!