fbpx

Menopauza este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, caracterizată prin modificări hormonale, fiziologice și psihice complexe ale organismului. Aceste modificări apar în timp şi pot trece neobservate sau pot provoca simptome supărătoare. Fiecare femeie reacționează diferit la schimbările din timpul menopauzei. Unele femei observă mici modificări. Cu toate acestea, altele ar putea găsi dificil să facă faţă noii situații.

Creșterea în greutate este o problemă frecventă în rândul femeilor aflate în tranziția menopauzală, fiind asociată cu depunerea de țesut adipos cu precădere la nivelul abdomenului.

Pe lângă aspectul inestetic dat de stratul subcutanat de grăsime, apare și creșterea probabilității de a dezvolta rezistență la insulină, ulterior diabet zaharat și boli cardiovasculare din cauza grăsimii viscerale. Mai mult, analizând unele studii despre grăsimea abdominală, s-a constatat că există o legătură directă între aceasta și creșterea valorilor unor markeri ai inflamației cronice. Țesutul adipos este „organ” care produce o serie de substanțe, cum ar fi citokinele. De aici pîna la multitudinea de patologii asociate este doar un pas.

Multe persoane sunt predispuse genetic la acumularea grăsimii în zona abdominală, având un corp în formă de măr. În funcție de indicatorul WHR (waist – to – hip – ratio), adică raportul talie – șolduri, care se calculează împărțind măsura taliei la măsura șoldurilor, dacă rezultatul este mai mic de 0.8, forma corpului este de pară (tipul ginoid), iar dacă se depașește această valoare, forma corpului este de măr (tip android). WHR este un indicator mai valoros decat BMI (Body Mass Index) în ceea ce privește stabilirea riscului de boli grave.

Cauze

Chiar și o femeie slabă, poate fi frustrată de faptul că odată cu instalarea menopauzei  se instalează și inesteticul „colăcel” în jurul taliei. Studiile au arătat că responsabil ar fi estrogenul, mai precis fluctuațiile nivelului acestuia în perimenopauză și scăderea în menopauza. Pe masură ce estrogenul scade, are loc o redistribuire a grăsimii de pe șolduri, coapse și fese pe abdomen. Avem astfel un raport crescut talie-șolduri (WHR).

Pe masură ce ovarele produc mai puțin estrogen, corpul caută o altă sursă de estrogen, poate pentru a-și păstra fertilitatea, și această sursă ar fi celulele adipoase. Corpul lucrează intens în a converti caloriile în grăsime, iar grăsimea în estrogen, pentru a compensa scăderea. Se ajunge la un cerc vicios. Din păcate celulele adipoase nu ajută la arderea caloriilor în aceeași măsură ca mușchii, rezultând astfel creșterea în greutate. Dacă mai adăugăm și faptul că la menopauză masa musculară este oricum mai scăzută, efectul este cu atât mai pronunțat.

Studiile au arătat ca estrogenul reduce activitatea lipoproteinlipazei prezente în țesutul adipos. Această enzimă este responsabilă pentru hidroliza grăsimilor (trigliceride) și preluarea lor de către celule. O schimbare a metabolismul țesutului adipos joacă un rol cheie în acumularea de grăsime abdominală în menopauză.

Tulburările de somn, atât de comune în menopauză și perimenopauză, sunt asociate cu o scădere a nivelului de leptină (datorită leptinei, creierul primește semnalul că ne-am săturat după ce am mâncat), și un nivel crescut al nivelului de grelină (hormon care stimulează foamea), inhibând astfel sațietatea.

Stresul de orice fel joacă și el un rol  în acumularea de grăsime abdominală. În condiții de stres, corpul produce mai mult cortizol, care la rândul său crește activitatea unei enzime numite aromataza care convertește mai multi hormoni de sex masculin la estrogeni. Pe măsură ce corpul se află în proces de reechilibrare hormonală, nu știe ce să facă cu acest estrogen si ca rezultat se stochează mai multa grăsime, locul preferat fiind și de data aceasta abdomenul.

Insulinorezistența combinată cu o alimentație dezechilibrată duce, de asemenea, la creștere în greutate.

Așadar, pe masură ce estrogenul și progesteronul scad, și testosteronul, cortizolul și insulina cresc, se schimbă și forma corpului într-un mod nedorit.

Soluții

Dacă terapia de substituție hormonală cu estrogen și progestin este recomandată la cazuri selecționate, pe o perioadă nu foarte lunga, ceilalți hormoni implicați pot fi controlați la majoritatea femeilor prin modificarea stilului de viată. Reducerea stresului, un program regulat de exerciții fizice, și mai ales consilierea dietetică în stabilirea unui regim alimentar adaptat necesităților ar fi principalele abordări pentru a avea o viață lungă, frumoasă, suplă și sănătoasă.

Dr. Ana-Maria Breban
Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Referințe bibliografice

Williams, J. W. 1., & Hoffman, B. L. (2012). Williams gynecology (2nd ed.). New York, N.Y.: McGraw-Hill Education LLC..
https://www.health.harvard.edu/fhg/updates/abdominal-obesity-and-your-health.shtml
https://www.metaboliceffect.com/female-belly-fat/
https://www.lifeclimax.com/menopause-and-belly-fat-everything-you-need-to-know/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633307
Marette, A (2003). „Molecular mechanisms of inflammation in obesity-linked insulin resistance”. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity. 27 Suppl 3: S46–8. doi:10.1038/sj.ijo.0802500. PMID 14704744.
https://www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/how-to-prevent-weight-gain-due-to-stress-and-anxiety
https://www.psychologytoday.com/blog/the-mindful-self-express/201308/why-we-gain-weight-when-we-re-stressed-and-how-not
https://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/weight-gain
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/taking-aim-at-belly-fat
https://www.canyonranch.com/your-health/health-healing/staying-healthy/weight-and-your-health/understanding-belly-fat


© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!