fbpx

Se apropie Sărbătorile de iarnă, iar pentru majoritatea persoanelor, surplusul ponderal ce vine odată cu acestea, sunt o adevărată problemă. Cum să te bucuri de Sărbători fără frica kilogramelor în plus ?

În primul rând, perioada Sărbătorilor este una de excepție alimentară. Faptul că din ianuarie revii la normal, ar trebui să te readucă, în scurt timp, la greutatea inițială. De sărbători suntem mai sedentari, mâncăm mai mult și este normal să luăm puțin în greutate. Iar faptul de a ne ”seta” să ”nu mâncăm” x și y aliment nu face decât să ne sporească disconfortul psihic. Totuși, putem face ceva în așa fel încât să diminuăm ”daunele” ponderale sau măcar să ne menținem la aceeași greutate până după Sărbatori.

Hai să stabilim câteva principii:

Mențineți un orar de mese regulat, fără gustări, iar la mesele fără musafiri mâncați mai puțin, mai ușor, mai mult salate și legume sau un iaurt grecesc mai slab. Așteptați să vi se facă foame. Lăsați doar o singură masă mai consistentă. O zi poate arăta cam așa: cafea cu lapte dimineața sau un iaurt grecesc 2% pentru cei ”necafegii”, masa de pranz o salată sau niste legume la abur bine condimentate dupa gust (dincele pregatite pentru masa de sărbatori), masa de seara – cea festivă.

Mestecați încet! Regulă sfântă, faptul de a mesteca bine îmbucătura, de a mai sta puțin de povești cu cei de la masă, vă ajută să mănâncați mai puțin. Semnalul de sațietate se transmite dupa circa 20 minute de la începerea mesei și comandă creierului STOP. Când ești sătul, și pofta este mult mai ușor de controlat. Mănâncă de foame, nu de poftă.

Mai multe verdețuri. Îmbunătățiți mesele tradiționale cu multe legume și încercați să tăiați din calorii: salata de beuf serviți-o fără pâine, sarmalele – fără pâine și cu iaurt în loc de smântână, puneți din tot ce vă face cu ochiul într-o singură farfurie, nu ciuguliți direct din platouri, că altfel nu mai știți cât ați mâncat de fapt.

Mâncați conștient. Faptul de a pune din toate câte puțin într-o farfurie vă ajută să mâncați conștient, și nu veți consuma prea mult din nimic, dar vă veți bucura de toate. Împărțiți prăjiturile în două, gustați din cele care vă atrag mai mult interesul. Și aici funcționează să tăiați câte o bucațică din prăjitură și să le puneți pe o farfuriuță.

Mai puțin zahăr. Nu folosiți toată cantitatea de zahăr la prăjituri, puneți doar jumătate și completați cu un îndulcitor necalorigen pe bază de stevia.

Beți alcoolul pe stomacul gol. Alcoolul este preferat ca primă sursă de energie de către ficat, așa că tot ce vine în plus, este bun de depozit. Beți băuturile alcoolice înainte de masă, astfel se absorb rapid în fluxul sanguin inducând efectul de relaxare și bună dispoziție dorit cu o cantitate mai mică. Dacă îl beți în timpul mesei sau după masă, absorbția va fi mai lentă și veți avea nevoie de o cantitate mai mare de alcool pentru același efect. Evitați băuturile alcoolice cu zahăr (lichioruri, creme de wiskey), sunt bombe calorice, optați pentru vin, eventual bere, țuică.

Evitați sedentarismul. Încercați să nu stați jos chiar toată ziua. Faceți-vă utili prin casă, spălați vase, adunați lucruri, ieșiti la plimbare, mergeți la colindat. Sedentarismul, combinat cu un regim hipercaloric, este combinația ideală pentru un surplus ponderal nedorit. Să ne (re)vedem sănătoși 🙂


© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță: vezi condiții

Share This

Share this post with your friends!