fbpx

A fost THE DIETITIAN, prima editie. A fost un amalgam de emotii, si din cauza că urma sa povestesc acolo, dar mai cu seama pentru ce a insemnat pentru NOI. Și pentru ce a trezit in mine. Pastrez sentimentul cald si fain, de apartenenta si de a avea in sfarsit o conferinta a noastra unde sa ne simtim ”acasa”. Unde vorbim aceeasi limba, suntem profesionisti unul si unul cu o tot mai bogata experienta si expertiza in diverse arii ale nutritiei (comunitara, nutritie clinica etc). Asta pe langa faptul ca acum avem si Colegiul dieteticienilor, mai multe reglemetari si existam in nomenclator (aviz mai ales spitalelor). Nu va pot descrie sentimentul prea bine in cuvinte – ne simtim uniti. 

”Pe pacienți nu îi interesează animozitățile noastre interdisciplinare” și totuși…

In acelasi timp nu pot sa nu ma gandesc cat de diferit m-am simtit in fiecare an la alte manifestari stiintifice medicale (si cred ca multi colegi sunt in asentimentul meu), unde prezenta noastra e mai degraba tolerata de anumite cadre medicale (suntem ”un ghimpe in coaste” pentru unii) si cat de pacat e ca lucrurile stau asa. M-am saturat ca nume mari in domeniul medical (nume mari local si national) sa se comporte ca si cum n-am exista (în cazul în care nu ne și denigrează, ceea ce acum nu se mai poate întâmpla fără consecințe legale), e regretabil că parasesc sala atunci aceștia cand au prezentari (pentru ca nu vreau sa-i aud) și care NU vor sa inteleaga ca era monopolului grosier intr-un anumit domeniu a apus demult si o colaborare de bun simț ar aduce beneficii reale tuturor, incepand cu pacientii nostri comuni, dar si medicilor si dieteticienilor deopotriva. Sa nu mai fim ”noi” si ”ei”. Ci un ”noi” extins. Ca pana la urma, din toata lupta asta de orgolii, pacientul e cel mai dezavantajat. 

Gânduri pentru cadrele medicale care au contribuit la formarea noastră universitară

Pe aceasta cale sunt si suntem recunoscatori cadrelor medicale care au contribuit la formarea noastră universitară si au avut incredere in noi (cu domnul doctor conferențiar Ioan Andrei Vereșiu cap de listă dintre cadrele de la medicină, cred că are fani în fiecare generație de studenți 🙂 ) si le transmit un ”mare pacat” celor care persista in idei invechite si contraproductive. Peste încă 50 de ani, aceștia vor fi inexistenți în istoricul dieteticii din România.

Dietetica diverselor patologii

Dieteticianul trebuie sa fie prezent nu doar ca participant, ci si ca vorbitor in cadrul manifestarilor stiintifice ale tuturor specialitatilor medicale – si cei de la diabet ar trebui sa dea startul acestei incluziuni cu recurență. Tendinta mondiala este spre abordare multidisciplinara (medic,dietetician,psiholog clinician, kinetoterapeut etc). 

Dupa doar 12 ani de existenta a practicii dieteticii in Romania (si vreo 50 de ani deja in occident, va dati seama cam pe unde ne situam), dieteticianul cu experiență nu mai are de demonstrat nimic aici, în țară, sistemul medical are nevoie de el și e cazul să depășim statutul de lume a treia din acest punct de vedere.

Aș putea să mai scriu și să mai dezvolt aceste gânduri, dar o să mă opresc aici.

Multumiri colegilor din ADR care au facut posibil ca acest eveniment sa se intample, multumesc colegei Dietetician Doctor Laura Gavrilas pentru onoarea de a vorbi ca si keynote speaker în cadrul primei ediții a conferinței The Dietitian si, nu in ultimul rand, sponsorilor evenimentului care au fost alesi ”pe spranceana”: Nestle, Enterolactis, Biogena, La Casa/ Healthy and tasty by Laura, D Ora, MPR, Sofar, Dacia Plant, Pronat, Pro Nutrition, Brutaria Claudia. Colegei ND Drd Diana Crișan pentru numele conferinței: THE DIETITIAN.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.

Cu dl conferențiar Ioan Andrei Vereșiu, la prima ediție a conferinței The Dietitian, 17 noiembrie 2023.
nutritionist dietetician, cel mai bun nutritionist, cluj, recomandari nutritionist, dietetician autorizat

Share This

Share this post with your friends!