fbpx

Alimentația asigură 3 clase de macronutrienți: carbohidrați, proteine și lipide. Micronutrienții, în schimb, sunt reprezentați de vitamine și minerale, la pachet cu fitomicronutrienți (sau fitochimicale) formate din diverși compuși, unii cu acțiune antioxidantă, antimicrobiană, antivirală, antitumorală etc.

Carbohidrații sunt preferați ca sursă de energie de către organism. O alimentație echilibrată trebuie să includă circa 50% carbohidrați, 20% proteine, 30% grăsimi. Nu există dovezi că un alt tip de dietă ar fi mai benefică decât aceasta, însă contează enorm din ce provin carbohidrații.

Carbohidrații pot fi complecși (cu eliberare de energie treptată) și se găsesc în cereale, cartofi, leguminoase – amidonul este cel mai cunoscut carbohidrat complex. Este important ca acesta să nu fie rafinat (să nu fie din făină albă, orez alb, alimentele cu amidon extrem de procesate ex. chipsuri, cartofi prajiți). Tot la capitolul carbohidrați intră și fibrele alimentare, dar nu sunt considerate ca fiind sursă de energie, ci au alte roluri. Carbohidrații pot fi și simpli (cu eliberare de energie imediată) și se găsesc în fructe, în lactate și în legume. Cele mai cunoscute zaharuri simple sunt glucoza, fructoza, lactoza.

Ele se mai numesc și ”zaharuri” sau ”zaharuri” simple, a nu se confunda cu ”zahărul”: Prin zahăr ne referim strict la zahărul rafinat, iar când vorbim de alți îndulcitori calorigeni pe bază de glucoză-fructoză, le identificăm: miere, sirop de arțar etc.

10% din totalul carbohidraților din alimentație ar trebui să provină din zaharuri simple, și atunci vom prefera sursele naturale care mai aduc și alt beneficiu în afară de glucoză fructoză (fructe, legume, lactate). Carbohidrații care nu aduc și alte beneficii sunt în sens larg denumiți și ”calorii goale”.

Astfel că nu prea există dietă echilibrată care să se lipsească de carbohidrați, mai ales în forma lor sănătoasă și ținând cont de necesitățile energetice ale individului. Putem să eliminăm complet zahărul alb și tot ceea ce înseamnă combinație de glucoză-fructoză concentrată, inclusiv miere (vezi AICI) cu indulcitori necalorigeni considerați deocamdată ca fiind siguri. Acești îndulcitori necalorigeni nu sunt carbohidrați, sunt alt tip de compuși.

Alternativă la zahăr, cu zero calorii, zero indice glicemic

Ca îndulcitor necalorigen sigur recomand Green Sugar, care conține 2 compuși dulci care se excretă nemetabolizați și care te pot ajuta să înlocuiești parțial sau total zahărul și îndulcitorii calorigeni din alimentație, fără a modifica gustul. Există Green Sugar gelifiant pentru dulcețuri sau Green Sugar pulbere sau pudră pentru diverse sortimente dulci pe care le-ai putea pregăti într-un mod mai sigur pentru sănătate.

Cod de reducere 5% SIGINA la orice comanda pe greensugar.ro sau laboratoareleremedia.ro 

Foto: Green Sugar indulcitor necalorigen pudră, pulbere, gelifiant (pentru dulcețuri) și gold (brun).

–-

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!