fbpx

O alimentație sănătoasă este acea alimentație care satisface necesitățile de bună funcționare a organismului. Mâncarea este combustibil pentru celule, și de calitatea sa depinde dacă funcțiile fiziologice se desfășoară cum trebuie sau nu. Pentru asta trebuie să distingem alimentele sănătoase de pseudoalimente.

Ce includem la alimente sănătoase?

Satisfacerea senzației de foame este doar un aspect. Nu orice ne umple stomacul este și nutritiv. Ca să ne fie mai ușor să avem o alimentație sănătoasă, cel mai ușor este să ne ghidăm după alimente integrale, care nu sunt foarte îndepărtate de forma lor naturală.

Cum să am o alimentație sănătoasă?

O alimentație sănătoasă înseamnă un regim alimentar echilibrat, care include toate grupele alimentare. Acestea sunt:

Odată stabilite grupele alimentare, trebuie să discernem între alimente sănătoase și nesănătoase din cadrul grupei. De exemplu, din grupa ”carne” o ceafă de porc, o pulpă dezosată, măruntaie (ficăței, pipote), pește proaspăt sunt alimente sănătoase, mezelurile de orice fel, nu. Mezelurile de casă pot fi mai puțin nesănătoase decât cele din comerț, dar trebuie consumate cu moderație. Ca să vă fie foarte ușor – vă gândiți care este forma naturală a acestui aliment? A suferit procesări de așa natură încât este foarte îndepărtat de forma lui inițială, că aproape nu-ți dai seama ce este? Lichide: apa, supe, ceaiuri, sucuri proaspăt stoare sunt sănătoase, răcoritoarele din comerț și majoritatea ”sucurilor naturale”, nu.

alimentatie sanatoasa

Cum să gătim sănătos?

Unele tipuri de procesare a mâncării sunt absolut necesare – procesare mecanică, termică etc. Unele alimente sunt mai biodisponibile gătite, altele crude. Metodele de gătire preferate sunt pregătirea la abur, la cuptor, fierbere (supe/ciorbe) – fără adaos de ulei la gătire și, uneori, prăjire ușoară, fără ulei (har Domnului, avem pe piață destule tigăi antiaderente). Bineînțeles, o alimentație sănătoasă nu înseamnă gust fad. Condimentele bine alese oferă toată savoarea mâncării, asta ca să nu mai adăugăm că multe dintre ele au și proprietăți terapeutice (dovedite științific, la anumite doze). Atenție, putem avea alimente sănătoase, gătite nesănătos!
alimente sanatoase 2

Calitatea alimentelor 

Mie îmi place să promovez o alimentație normală. Pe cât posibil, alimentele trebuie să fie curate, astfel că, dacă puteți procura carne de la oameni care cresc animale natural, lactate și ouă de țară (sunt la piață), legume și fructe nestropite, ș.a.m.d, este minunat, că sunt mai dense în nutrienți. Dar nu toți putem să ne procurăm alimente naturale, și, chiar dacă putem, aprovizionarea poate fi discontinuă și doar pentru anumite grupe alimentare. Sfatul meu este să nu cădeți în extreme – nu vă feriți de alimentele de la hipermarket. Uneori, acestea sunt mai bine controlate din punct de vedere igienico-sanitar. O alimentație sănătoasă trebuie să fie condusă și de o minte sănătoasă – fiți rezonabili și realiști.

alimentatie sanatoasa 2

Ca o concluzie – alimente integrale, din toate grupele alimentare, minim procesate, gătite sănătos, și fără ulei adăugat pe foc și hidratare optimă, inclusiv prin supe, pentru aportul electrolitic. Cam asta înseamnă o alimentație sănătoasă, pentru un individ relativ sănătos. Dar pentru persoane cu diverse afecțiuni, de la obezitate la sindrom metabolic, intoleranțe alimentare, alergii, boli autoimune, cancere, și boli de mediu, în general, alimentația sănătoasă poate să însemne ceva diferit, în funcție de patologia persoanei.

Vezi și Cât de greu este să mâncăm sănătos?

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655

Share This

Share this post with your friends!