fbpx

Schimbările de sezon și de temperatură ne afectează pe toți într-o oarecare măsură. Este normal să fie așa, deoarece omul este încă în strânsă legătură cu natura, deși stăm mult între betoane. Totuși, există și motive biochimice care pot să ne afecteze vitalitatea. Un exemplu este deficitul de vitamina D3.

Vitamina D3 …chiar o vitamină?

Vitamina D este implicată în menţinerea statusului normal al sistemului
osos şi muscular, în imunitate (vitamina D este un potent
imunomodulator care reglează prezentarea antigenilor, răspunsul antimicrobian al
macrofagelor, proliferarea celulelor T şi producţia de citokine), şi are un rol profilactic în
patologia cardiovasculară şi oncologică (1). Răspunde de starea psihoemoțională, influențând monoaminele – cum e serotonina și ”comportamentul” său în creier – însă mecanismele nu se cunosc cu claritate (2).

Sinteza vitaminei D3 are la bază colesterolul. Da, colesterolul este atât de vital, încât, dacă nu-l mâncăm, corpul îl produce singur. La oameni, sinteza vitaminei D depinde de expunerea tegumentară la soare. Razele UV convertesc precursorul vitaminei D, 7‐dehidrocolesterol, în previtamină D, care este apoi rapid izomerizat în vitamina D3 (colecalciferol). Colecalciferolul trece prin mai multe ”pasaje”: cel hepatic (25‐hidroxi‐colecalciferol), apoi cel renal (1,25‐dihydroxycholecalciferol = calcitriolul), dar poate fi convertit și de alte celule ale corpului. Calcitriolul este forma activă a vitaminei D și este mai degrabă un hormon, decât o vitamină. 

Deficitul cronic de D3

La cabinet, descopăr alarmant de multe hipovitaminoze D3 – deficit sau carență. Găsesc aproape întotdeauna deficit în toate bolile autoimune – tiroidite autoimune, spondilite, lupus etc, dar și la orice interferează cu sinteza sa: diabetul zaharat, probleme hepatice, renale, biliare. Deficitul cronic poate întreține starea de boală și favoriza instalarea altora noi, de aceea este necesar să ne testăm nivelul de D3 anual. Intervenția se face prin suplimentare orală și dozaj în funcție de situație. Intervale de referință exprimată în pg/mL1: sub 20 carență , sub 30 deficit, sub 111 optim, peste 150 toxicitate. Deși este dificil să ajungi la toxicitate (unele surse spun că trebuie să îți administrezi peste 40.000 U.I. zilnic, timp de mai mule luni, ca să se întâmple aceasta), trebuie administrată cu grijă în anumite patologii.

Cum știi dacă ai deficit?

Deficitul sau carența se stabilesc prin analize de sânge. Personal, aș opta pentru introducerea ei în mai multe protocoale, pentru testarea de rutină. Din pucntul meu de vedere, de nutriționist practician, vitamina D3 ar trebui să intre la analize de rutină și decontate cu ușurință, pentru că e costisitoare. Poate exista și o predispoziție genetică la deficit de D3. În cazul testării genetie și confirmării acesteia, testarea anuală regulată trebuie să fie în prioritățile Dvs.

Cine poate avea deficit de vitamina D3?

Sinteza de vitamina D3 se realizează la noi optim doar în anumite perioade a anului, vara. Viața omului modern este primul factor de risc aldeficitului de D3. Omul modern nu mai stă de dimineața până seara pe câmp să-și câștige pâinea, începând de primăvara până toamna târziu, ci stă închis în clădiri și încheie programul după apusul soarelui. Ieșirile ”la soare” sunt mult insuficiente pentru necesitățile noastre (așa zisele concedii de 2 săptămâni la mare). În lunile friguroase (decembrie-martie), cu zi scurtă este cel mai probabil să dezvoltăm un maxim de hipovitaminoză. Este momentul cel mai bun să testăm vitamina D3. O dată iarna, și o data vara, ca să știm cum stăm. Mai sunt și alți factori care blochează sinteza de D3 – toate cremele cu SPF, mai ales cele cu SPF ridicat. Culoarea pielii – persoanele cu tenul închis au o protecție naturală (melanina) mai iridcată și necesită o expunere mai îndelungă la soare pentru o sinteză optimă de D3. Dacă o persoană cu pielea albă are nevoie între 20-30 minute de expunere solară să sintetizeze aprox 2000 u.i. de vitamina D3, o persoana cu tenul mai închis trebuie să se expună mai mult, în funcție de pigmentarea pielii. Bineînțeles, nu se recomandă expunerea la ore de vârf când pot apărea arsuri solare și risc de cancer de piele.

Astenie, depresie sau deficit de vitamina D3?

Înainte să dai vina pe vreme, verifică-ți nivelul de vitamina D3. Mai ales dacă te știi un ”om al cavernelor” modern, și nu ieși prea mult la soare, s-ar putea să ai deficit de D3 (5). Te-ai întrebat de ce după concedii ești mai bine? Dormi mai bine, scade stresul, într-adevăr – dar ieși, te plimbi, faci plajă – stai afară. Chiar și la schi, zăpada reflectă UV. Vezi și tu dacă te numeri printre cei 13% din populația UE care are deficit de vitamina D3 (6).

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Biblio și link-uri utile:

  1. Curs de geriatrie, Valer Donca, MD, PhD, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca
  2. https://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/depression/
  3. https://www.bmj.ro/articles/2010/04/16/diagnosticul-si-managementul-deficitului-de-vitamina-d
  4. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet
  5. https://universityhealthnews.com/daily/depression/10-vitamin-d-deficiency-symptoms-that-you-can-identify-yourself/
  6. https://www.roaliment.ro/cercetare/studiu-13-din-populatia-ue-are-deficit-de-vitamina-d/

Share This

Share this post with your friends!