fbpx

Alimentația în post nu e doar renunțare la produsele de origine animală pentru o perioadă și atât. Alimentația în post trebuie să fie o serie de alegeri alimentare educate. În contextul modern, plin de prea multe derivate alimentare și boli de stil de viață (strâns legate de alimentație) este necesar să învățăm să mâncăm, atât în perioadele de post cât și în afara postului.

Bunicii și strămoșii noștri nu aveau nevoie să facă asta, că nu prea erau multe opțiuni alimentare, dar generația noastră trebuie să acorde un minim de timp și educației alimentare. Care sunt riscurile în post citiți în postarea anterioară.

Mesele trebuie să fie nutritive, să sature la cât mai puține calorii (în special carbohidrați și grăsimi). Opțiunile fibroase te vor ajuta să atingi sațietatea fără să ajungi la supraconsum.

Năutul înmuiat de seara pe dimineata si apoi fiert și copt cu condimente după gust (aici boia dulce și usturoi ) este o opțiune mult mai gustoasă decât nautul la conservă. Ia mai mult timp, dar poți face o cantitate pentru două-trei mese, astfel încât acesta să se justifice.

Când compoziția fibroasă a năutului e alterată pentru a obține pasta de năut (humus), poți adăuga fibroase verzi cum e varza kale – fie la cuptor, fie puțin înăbușită – evident, cu condimente după gust.

Vești bune! mazărea la borcan, porumbul sau fasolea rosie la conserva pot fi de ajutor atunci când nu ai timp să gătești prea mult, dar vrei să ții post. Răzăluieste niște morcov de seara și doar îmbină ingredientele în farfurie la următoarea masă. Nu uita de sare, ulei măsline sau un alt ulei bun la gust pentru a nu cădea în monotonia gustului!

Mai multe variante de salate poți găsi aici (pe #salateleaugust un canal creat de mine pe instagram), cu mențiunea că dacă sunt variante omnivore, poți adapta să fie vegane!

Pentru că e sezon rece, și salatele pot să nu fie îmbietoare când vii de afară și îți e frig, îți recomand ciorbe fibroase, groase, care să te încălzească.

Clasica ciorba de fasole cu ceapă e o variantă tocmai bună dacă lași legumele tăiate mare, să ai ce mesteca. Sațietatea survine în urma unui bulgăre alimentar, iar dacă tu le mărunțești în exces, nu vei avea acea senzație de ”bulgăre” alimentar.

Supă de mix de vegetale, cu cel puțin un element fibros, cum sunt păstăile verzi. Ușor de adăugat, de la congelator, puteți folosi chiar mixuri întregi congelate și asezona după gust.

În concluzie – faptul de a mânca educat în post (și în afara lui) n-are nimic de a face cu trendurile de superalimente de pe internet. Nu este nevoie sa cheltui enorm pe alimente noi sau exotice, ci este cazul să înveți mai degrabă cum să jonglezi cu produsele de bază, pe care le are oricine. Apoi putem vorbi de diversificare. Cu alte cuvinte, nu ne întindem la budincă de chia când noi nu avem habar cum să mâncăm pâine. 🙂 Vă aștept cu drag să începem acest drum împreuna!

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Sigina @ Synobis Medical: 0749651957 | Programări consultații ONLINE aici.

Share This

Share this post with your friends!