fbpx

Ciclul hormonal al femeilor influențează alegerile alimentare, astfel că, înainte de menstruație, apare ceea ce numim sindromul premenstrual.

Sindromul premenstrual se manifestă printr-o varietate de semne și simptome – de la cele fizice la tulburări de dispoziție și pofte alimentare. Ne vom limita strict la poftele alimentare, pentru că acestea sunt un aspect cu care mă întâlnesc adesea în practica mea de cabinet.

Sindromul premenstrual este diferit de la femeie la femeie și chiar de la o lună la alta, la aceeasi femeie. Dacă într-o lună menstruația vine aproape pe nesimțite, alteori se poate manifesta zgomotos prin foame exagerata și necontrolată (”îți vine să rupi frigiderul”) sau poftă de dulce imposibil de ignorat, chiar senzație de hipoglicemie.

Toate aceste manifestări sunt normale și, odată conștientizate, impactul lor asupra organismului poate fi ameliorat.

NU doar dulce, ci și sărături, mâncare de confort.

Una din explicații este creșterea nivelului de progesteron. Progesteronul dă o ușoară rezistență la insulină, care se traduce prin incapacitatea de a capta și utiliza glucoza optim (ca la diabetici). Aceasta ușoară rezistență la insulină dă pofta de dulce sau senzația că leșini dacă nu mănânci mâncare, deși în mod normal nu ai fi mâncat atât de des/mult.

Un nivel ridicat de progesteron găsim și la femeia însărcinată, unde insulinorezistența poate să ducă la diabet gestațional. O simptomatologie zgomotoasă este și la femeile cu obezitate, unde ciclul hormonal normal și ușoara insulinorezistență dată de progesteron se cumulează cu cea dată de țesutul adipos în exces. Dacă avem doi factori care contribuie la insulinorezistență, sindromul premenstrual este dramatic la persoana cu obezitate: poftă de mâncare, de dulce sau de ambele exagerată, asociată cu senzație de leșin dacă nu mănâncă, inclusiv în cursul nopții.

Faptul de a înțelege ce ni se întâmplă este important pentru felul în care reacționăm. Cam cu o săptămâna înainte de a se instala menstruația propriu-zis începe ”distracția”, iar dacă o persoană normopoderală are un sindrom premenstrual deranjant, ne închipuim cum poate să fie pentru unele persoane cu obezitate. Desigur, depinde de variabilitatea individuală și, desigur, nu toate lunile sunt la fel.

La acest ”dans” hormonal mai contribuie și modificările neurochimice, cu fluctuații în nivelul de serotonină (unul din neurotransmițătorii ”stării de bine”), care pot să înfluențeze și ele alegerile alimentare.

Indiferent de scopul pe care îl am cu omul sau pacientul din fața mea – controlul greutății, alte boli care reacționează la un stil alimentar potrivit – insist mult pe educația alimentară. Consilierea individualizată regulată ne ajută să construim o bază de informații solidă și verificată, ca omul să înțeleagă ce se întâmplă cu el și să acționeze în consecință, în favoarea sa. Această educație se realizează treptat, cu fiecare întâlnire și e unică, în felul său.

Din experiența mea! Cu timpul, o alimentație echilibrată poate ameliora reactivitatea înainte de menstruație până la a trece aproape neobservat sindromul premenstrual.

Înțelegerea sindromului premenstrual și a poftelor alimentare din această perioadă e un pas ca persoanele cu o manifestare mai ”zgomotoasă” a acestuia să înțeleagă că nu e nimic anormal cu ei și să nu se panicheze, pentru că panica generează alegeri alimentare și mai dezastruoase. Și să facă ce pot mai bine în contextul dat.

Consiliere la distanță/ONLINE: vezi condiții aici.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!