fbpx

Știu ca cerealierele sunt (încă) la baza actualei piramide alimentare. Dar cerealierele cele mai consumate sunt… grâul. Hai să fim sinceri, nu avem un consum echilibrat de cerealiere, în alimentatia omului modern, predomină grâul. Dintre alimentele sanatoase (mă întreb, sănătoase, în raport cu ce?), cerealele sunt cele mai bogate alimente în amidon (carbohidrat complex). Având în vedere stilul de viață sedentar al omului modern, nu e nicio justificare ca făina să se găsească la tot pasul în alimentația omului. Dar se găsește. Din ce văd la cabinet, 99% din pacienți au un exces de amidon în alimentație – ghici din ce – dar ei au senzatia că mănâncă sănătos! Doar manâncă lapte cu cereale dimineața! Greșit! Dacă nu ești sportiv, nu ai o muncă solicitantă fizic – nu mergi, tragi, cari, împingi toată ziua (nu 2 h la sala), n-ai de ce să consumi făină. Și, cu siguranță, majoritatea dintre noi nu facem atâta efort fizic.

Pentru că nici măcar la țară nu se mai face atâta efort fizic. Da, apa nu se mai cară de la fântână – este robinet în casă. Pe ogor nu mai fuge nimeni după plugul cu boi, în dreapta și-n stânga – ară șezând în tractor, viața la țară s-a modernizat și ea, nu mai e atât de grea, fizic, ca și în trecut, deși se mănâncă la fel de tradițional + prostiile moderne. Piramida alimentară pe care o vedeți peste tot afișează un raport ideal de alimentație sănătoasă care se presupune că vine împreună cu un stil de viață sănătos (a se citi ”nesedentar”, minim 10 mii de pași/zi sau minim 6 km), și cu siguranță nu sugerează să consumăm grâu și secară, ci și pseudocereale cu indice glicemic mic. Nu vă temeți că n-aveți surse de amidon: cartoful, leguminoasele (mazăre, fasole, linte) sunt și ele surse de amidon, dar nu atât de bombastice ca și cerealele.

Cerealele și cartoful au fost alimente care au venit să susțină viața pe perioadele de foamete. Acum nu mai e cazul, murim de atâta mâncare. Limitați consumul. La cabinet, îl ajustăm în funcție de stilul de viață al fiecăruia.

Tot despre cerealiere, mai pe larg, aici. Și Făina, cocaina permisă.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!