fbpx
Zilele trecute am dat un interviu pentru știrile Antena 1, privind datele alarmante cu privire la obezitate, în România. Astfel o să-mi permit să preiau niște date din comunicatul primit de la Antena.
Studiul epidemiologic ORO de prevalență a obezității și a factorilor de risc ai obezității în populația adulta din România arată că
21,3% dintre romanii peste 18 ani sufera de obezitate
9,9% adulti pana in 39 de ani
30,1% grupa de varsta 40-59 ani
41,6% persoane peste 60 aniOBEZITATEA PE SEXE
23% Barbati
20,3% femeiSUPRAPONDERAREA PE SEXE
41,6% Barbati
24,7% FemeiOBEZITATEA PE REGIUNI1. MOLDOVA – 23,8%
2. OLTENIA SI MUNTENIA – 21,3%
3.BANATA, CRISANA SI TRANSILVNIA- 18,8%RATA SUPRAPONDERII PE REGIUNI1.MOLDOVA – 33,4%
2.OLTENIA SI MUNTENIA – 32.2%
3.BANAT, CRISANA SI TRANSILVANIA- 28%TOTAL PE TARA: 31,1%SURSA: SOCIETATEA DE ENDOCRINOLOGIEUn roman din patru este obez.
Un roman din 3 este supraponderal.
Din acestia, numai 1% sunt inclusi într-un program național de educație împotriva obezității.
40% dintre copii sunt supraponderali. Cu 18% mai mare in ultimii 10 ani.
60% dintre adulti sunt supraponderali.

Romania ocupa locul 3 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste obezitatea in randul  copiilor(ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII).

MASURI:
Si in Romania sunt necesare masuri de preventie si control al obezitatii si supraponderii, prin programe de informare a populatiei asupra stilului de viata sanatos, respectiv cresterea activitatii fizice si alimentatia echilibrata. Succesul acestor demersuri depinde de colaborarea intre societatile stiintifice,comunitatea medicala, societatea civila, industrie si autoritati.

Citiți și Menținerea – de ce este ea atât de dificilă?

Ce-am comentat eu pe marginea acestor cifre a fost mai mult decât veți vedea în materialul de mai jos (ei s-au axat mai mult pe experiența mea personală, și au tăiat din informația pe care le-am oferit-o). Despre zona Moldovei, spuneam că este o zonă mai conservatoare, unde se consumă mult din alimentele tradiționale. Zona Transilvaniei e una mai cosmopolită, caută ”alimentația sănătoasă”, și, din această cauza, este și mai informată.
La obiceiurile alimentare se adaugă și consumul de alcool, care contribuie la creșterea ratei obezității. În ce privește procentul pe sexe, în general bărbații au un metabolism mai accelerat decât femeile, din acest punct de vedere raportul ar trebui să fie invers, însă presunile sociale, de imagine, sunt mai mari asupra femeilor și acestea sunt mai motivate să își mențină o greutate normală, comparativ cu bărbații.
Obiceiurile alimentare la copii trebuie cultivate în familie. Odată ce părinții setează niște valori alimentare, tentația din jur, anturajul, nu vor mai avea un impact atât de mare. Gusturile alimentare se cultivă, atâta timp cât îți înveți copilul fără zahăr rafinat de mic, fără alimente procesate, ai toate șansele ca, mai târziu, să prefere mai puțin alegeri nesănătoase. Copilul nu trebuie privat de dulciuri, nu asta vreau să spun, dar trebuie învățat să facă diferența între o prăjitură ambalată din comerț și una făcută de casă, între niște clătite și pufarin – să aibă gust format pentru alegeri sănătoase.
Privind creșterea în greutate pe vârste, ne întoarcem tot la stilul de viață: odată cu înaintarea în vârstă, când metabolismul încetinește, cresc depunerile, fără niște obiceiuri de stil de viață adecvate.
Stilul de viață trebuie să vizeze nu doar alimentația, ci și sportul, starea psihică, modalitatea în care gândim și trebuie adaptat fiecărei etape de vârstă!

Vă invit să vedeți înregistrarea aici:

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!