fbpx

Obezitatea este una din cele mai comune boli ale stilului de viață defectuos. Varietatea și abundența alimentară, sedentarismul reprezintă o noutate a secolului, pentru care organismul uman nu are adaptare. Corpul uman are un mecanism ancestral de adaptare la foamete, conservând energia atunci când hrana era puțină, dar neavând capacitatea de a reacționa și invers. Obezitatea este o problemă de circa un secol, și epidemică doar de vreo jumătate de secol și vine cu comorbidități ce formează un adevărat ”pachet” de maladii moderne, adesea subit fatale.

Cauzele obezității

În afară de alimentație și sedentarism, alte cauze ale obezității mai sunt: genetice (mai rar), alte boli, considerentele sociale, disbioza intestinală.

Viitorul ”sună bine”

În România, viitorul sună ”grozav”: 40% din copii și 60% din adulți sunt supraponderali, un român din 4 este obez, ocupăm locul 3 în UE la obezitatea în rândul copiilor. Vezi mai multe în Obezitatea în România. În 2014, 11% din populația cu vârste cuprinse între 20-79 de ani suferă de diabet zaharat, procentul crescând cu +8, 73% în 2015, conform M.S. (1) Încă un pic și creștem exponențial, de la an la an. România este locul numărul 1 în Europa la mortalitatea cardiovasculară (2) – ambele, comorbidități ale obezității.

obezitate-romania

Obezitatea – verdictul intrauterin

Predispoziția unei persoane către obezitate depinde foarte mult de stilul de viață dus de mamă, înainte de concepere și în timpul sarcinii. Supraponderea mamei și, mai ales, obezitatea mamei pe sarcină influențează greutatea copilului în viața sa de adult. Cu alte cuvinte, mamele sunt responsabile de greutatea copilului și problemele derivate din acestea, încă dinainte de a se naște acesta (3). Greutatea la naștere nu determină neapărat greutatea din viața de adult. Vezi mai multe în Alimentația în sarcină și kilogramele în sarcină. De o importanță vitală este sănătatea florei bacteriene vaginale a mamei. Până să vină pe lume, tractul digestiv al copilului este steril. El se populează cu microbiomul mamei, în momentul nașterii, microbiom care îi dicteaz răspunsul imun toată viața și expresia genică, de aceea nașterea naturală este de o importanță majoră. Privind microbiomul persoanelor cu obezitate, s-a observat că diferă de cel al persoanelor normoponderale, prin predominanța unei clase de bacterii Firmicutes, în defavoarea Bacteroides, întâlnite la persoanele normoponderale.

Deținem număr determinat de celule adipoase

Corpul uman are un număr determinat de celule adipoase în organism. Numărul acestora este stabilit prin mecanism genetic în copilărie, care, la vârsta adultă, rămâne neschimbat (4). Ele cresc sau scad în volum, în funcție de oscilațiile în greutate ale individului, dar nu se vor reduce ca număr niciodată. Mai simplu, se ”umplu” și ”se golesc” de grăsime, când ne îngrășăm/slăbim, dar rămân acolo. Persoanele cu obezitate au celule adipoase mai multe decât normoponderalii și distincte de cele obișnuite (fatter fatty cells). În evitarea obezității ca adult, este crucială corectarea greutății copilului înainte ca acesta să depășească vârsta adolescenței, și numărul adipocitelor să se stabilizeze (5). Așa că, dacă ai fost cu obezitate pe sarcină, ai luat mai mult de 15 kilograme sau copilul este grăsuț, poți încă să corectezi lucrurile printr-o alimentație și un stil de viață corespunzător vârstei sale.

Menținerea după slăbire – este imposibilă? (yoyo effect)

Așa cum am menționat la început, corpul are o adaptare milenară la conservarea energiei. Dacă mai sunt și dereglate mecanisme hormonale (disfuncție a semnalizării input-ului energetic), lucrurile sunt cât se poate de clare. Așa se explică faptul că majoritatea persoanelor care slăbesc, recâștigă greutatea inițială sau una mai mare după circa un an de zile. Stocarea energiei este reglată hipotalamic. Deși este un exces energetic stocat în celulele adipoase, creierul nu primește semnalul de sațietate. Practic, corpul tău lucrează împotriva ta (6). Ca o slăbire să fie considerată un succes, trebuie să fie menținută pe o perioadă de cel puțin 2-5 ani, dacă nu toată viața (7). Lucrul acesta este mai ușor de realizat de persoanele care au fost normoponderale până la vârsta adultă, dar apoi s-au îngrășat, și mai greu pentru persoanele care au avut probleme cu excesul ponderal toată viața, din cauza acestei predispoziții genetice. Având în vedere cele de mai sus, ce este de făcut? S-ar părea ca persoanele care au fost grăsuțe mereu să fie extrem de dezavantajate și, în parte, așa și este. Nu este vorba de voință, dimpotrivă, o persoană cu obezitate și care slăbește poate avea mai multă voință decât o armată de normoponderali la un loc. E vorba de mecanisme reglatorii, care se opun cu încăpățânare schimbării. Există vreo speranță?

Cum să-ți cobori set-point-ul greutății corporale

Set-point-ul este greutatea la care organismul cuiva se simte ”în siguranță”. La persoanele cu obezitate, acest set-point este foarte ridicat, și poate să avanseze din cauza ”dereglajelor”, dacă nu se iau măsuri. În momentul atingerii greutății dorite, corpul intră pe modul de ”alertă, foamete”, și încearcă să revină la greutatea de pornire (+bonus, pe lângă acestea). De aceea multe persoane se confruntă cu efectul yoyo, iar menținerea greutății poate fi atât de dificilă, chiar imposibilă. Este esențial să înțelegem că schimbarea stilului alimentar și schimbarea stilului de viață nu s-au sfârșit odată cu atingerea greutății dorite, și implică mai mult de atât: schimbarea mentalității și modalității în care ne raportăm la noul stil de viață. Mai mult decât schimbarea mâncării, trebuie schimbată mintea. În acest sens, șansele de reușită cresc dacă se urmează și o consiliere psihologică, în paralel cu consilierea nutrițională.

De aceea este esențial să nu ții cure de slăbire după ureche, ci să înveți cum să mănânci, astfel încât să ai controlul asupra evoluției tale corporale, nu să fii sclavul acestor cure de slăbire. Ți-ar fi util să citești și Despre diete și cure de slăbire. Un plan de nutriție sănătos și adaptat nevoilor tale te ajută să slăbești sănătos 5-10% din greutatea corporală odată, nu 30 de kilograme într-o lună (un proces foarte periculos, de altfel). Asta înseamnă că o persoană de 120 de kg slăbește sănătos în jur de 6-12 kg pe lună, procentul aplicându-se, de fiecare dată, la ultima greutate atinsă. Vor exista perioade de platou, care variază de la persoană la persoană, de la câteva zile, săptămâni sau chiar luni, timp în care organismul încearcă să ”accepte” ca fiind ”safe” greutatea atinsă și să îi ”dea voie” să piardă kilograme în continuare. În tot acest timp, constanța este importantă, persoana nu trebuie să se descurajeze.

Includerea exercițiului fizic în stilul de viață. Mișcarea ajută ca metabolismul să nu scadă, în urma deficitului caloric, care se întâmplă oricum – calorii mâncare procesată vs calorii mâncare normală. Exercițiul fizic este un excelent reglator al hormonilor de metabolism. Aceștia se influențează unii pe alții, iar faptul de a evita alimentele insulinogenice și alimentele cu indice glicemic ridicat, ajută în normalizarea semnalizării sațietății și, ca o consecință, a scăderii set-point-ului greutății corporale. Toate aceste lucruri, și altele, trebuie monitorizate încă cel puțin 2 ani după atingerea greutății dorite, când, conform cercetătorilor, corpul accepta, în final, greutatea dorită (8,9, 10,11,12). Vezi și Cum să slăbești sănătos și durabil.

mentinere-greutate-1

 

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Referințe bibliografice

  1. https://fadr.ro/despre-diabet/diabetul-in-romania/
  2. https://www.bolicardiovasculare.ro/hello-en/
  3. https://www.springer.com/us/book/9781441970336
  4. https://scienceblogs.com/notrocketscience/2008/05/04/fat-cell-number-is-set-in-childhood-and-stays-constant-in-ad/
  5. https://weill.cornell.edu/cert/patients/stop_obesity.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25614203
  7. https://ajcn.nutrition.org/content/82/1/222S.long
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002825
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4777230/
  10. https://www.huffingtonpost.com/jj-virgin/long-term-weight-loss_b_7502026.html
  11. https://www.futurity.org/weight-loss-obesity-1139872/
  12. https://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/weight-loss/4-ways-to-change-your-body-weight-set-point
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990627/

Share This

Share this post with your friends!