fbpx

Tulburarile gastrointestinale afecteaza 27% din populatia adulta, la nivel mondial. Cele mai intâlnite sunt constipatia, balonarea, flatulenta. Disconfortul abdominal este o consecinta a stilului de viata modern si principalul factor care trebuie revizuit este alimentatia.

O alimentatie bogata in fibre asigura echilibrul florei bacteriene intestinale, alcatuita din trilioane de bacterii care moduleaza nu doar digestia, ci influenteaza in proportie de 70% imunitatea si expresia anumitor boli. Astfel ca avem toate motivele sa mentinem aceasta flora bacteriana sanatoasa si hranita corespunzator.

Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele sunt o clasa de carbohidrati fara utilizare energetica, pentru ca sunt nedigerabili. Fibrele pot fi insolubile (cum sunt cele din cerealele integrale sau cum sunt tarâtele), semisolubile si solubile (cele din zarzavaturi, legume, fructe). Pentru un tranzit intestinal optim si un tract gastrointestinal sanatos ar trebui sa consumam, in medie, intre 25-30 g de fibre zilnic. Impreuna cu o hidratare corespunzatoare, ele ofera optimizarea continutului intestinal si hrana trilioanelor de bacterii din intestin, pâna la colon.

Ce se intâmpla atunci când avem o alimentatie saraca in fibre? Daca nu avem suficiente fibre in alimentatie,  iar mare parte din continutul alimentar se absoarbe la nivelul intestinului subtire, cantitatea de material rezidual din alimente va fi mai mica, dar de consistenta crescuta, favorizand astfel aparitia constipatiei. In plus, cantitatea insuficienta de fibre solubile duce la modificarea pH-ului intestinal, acesta devenind favorabil proliferarii bacteriilor rele din intestin si defavorabil dezvoltarii bacteriilor bune.  La acesata se adauga si lipsa substantelor nutritive necesare bacteriilor bune, substante care se obtin din fibrele solubile. Balonarea, constipatia, flatulenta sunt doar primele semne ca organismul nostru sufera si ca trebuie sa luam masuri.

Ce trebuie sa stii daca suferi deja de constipatie? Daca deja ai un tranzit defectuos, consumul de fibre solubile si semisolubile sunt mai potrivite pentru tine. Fibrele solubile si semisolubile sunt intotdeauna o varianta sigura de a-ti recapata confortul abdominal, asa ca alege sa consumi zilnic mai multe zarzavaturi si legume si sa bei suficienta apa.

Pentru cazurile in care nu poti acoperi necesarul de fibre din alimentatie iti recomand OptiFibre, de la Nestle. Optifibre contine 100% fibre solubile, cu efect prebiotic, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. OptiFibre® poate fi consumat de catre copiii cu varsta de peste 3 ani si adulti, inclusiv femei insarcinate sau care alapteaza sau persoane care sufera de diabet.

OptiFibre® poate fi amestecat in lichide sau alimente moi, calde sau reci, fara a afecta gustul sau textura acestora. Pentru o dizolvare optima, nu amestecati in bauturi carbogazoase. Se dizolva 1 masura OptiFibre® in 200 ml de lichid sau in 150 g de alimente moi si se amesteca bine, pana la dizolvarea completa a pudrei.

Consumul regulat de OptiFibre® contribuie la asigurarea aportului zilnic recomandat de fibre. O dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos sunt, însă, foarte importante.

Afla mai multe despre OptiFibre® aici.

 

Asigură-ți confortul zilnic cu un aport de fibre solubile, blânde cu intestinul tău!

Asigură-ți o hidratare optimă! Bea suficientă apă, pentru a facilita tranzitul intestinal  


© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

Share This

Share this post with your friends!