fbpx

Sănătatea tractului gastrointerstinal este de o importanță crucială din multe puncte de vedere, nu doar digestiv. El este supranumit ”al doilea creier” pentru că este secretor de hormoni și neurotransmițători ce comunică prin nervul vag cu creierul nostru, influențând stări și comportamente. Tot aici (intestin) ”locuiește” o bună parte din lumea noastră microscopică internă – numită microbiom intestinal, microbiotă, microfloră etc. Homeostazia acesteia este esențială pentru că, dacă ea este dezechilibrată, întregul organism suferă. Suntem formați din 47% celule umane, și 53% bacterii.

Dacă în articolul trecut, pe această temă, am vorbit despre tranzitul intestinal optim, azi vorbim despre patologiile colonului, în special. De la megadolicolon (colon mai dilatat, tranzit mai lent, disconfort abdominal și general) și diverticuloze, la colon iritabil, boala chron (orice segment al tractului gastrointestinal) până la recuperarea post chirurgicală, care necesită o atenție deosebită până la refacerea completă a țesuturilor.

Fie că vorbim de o afecțiune cronică, ușor deranjantă, fie că vorbim de o fază temporară (post chirurgical), dar deranjantă, dieteticianul igienizează alimentația în funcție de caz, individ, stil de viață și se încearcă o optimizare a stilului de viață actual, cu un impact mai bun asupra sănătaății intestinale și a individului, în general. Igienizarea alimentației e planul nutrițional în sine, inclus in abordarea dietetică a patologiei respective. Apoi urmează particularizarea – eventuale restricții alimentare temporare sau de durată mai lungă, în funcție de afecțiune, asocierea sau nu a tratamentului prebiotic și probiotic, pentru a facilita echilibrarea florei microbiene intestinale care mereu are de suferit în aceste situații, pentru o recuperare mai grabnică.

Ca și linii generale, alimentația trebuie să fie cât mai antiinflamatorie (igienizarea alimentației presupune eliminarea sau rducerea frecvenței alimentelor cu potențial proinflamator mare) și cât mai prietenoasă cu intestinul – prebiotică.

Ce înseamnă alimentație prebiotică? Alimentația prebiotică înseamnă o alimentație care să asigure un mediu propice de dezvoltare a florei bacteriene sănătoase – 25-30 g fibre alimentare provenite în special din zarzavaturi și legume și mai puțin din cerealiere, care pot fi iritative în patologiile colonului. În cazurile deosebite, unde necesarul de fibre zilnic nu se poate face întotdeauna alimentar, mă ajută enorm produsele speciale, dietetice, cum este OptiFibre. OptiFibre este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale, cum sunt și cazurile mai sus menționate și în special post chirurgical, unde nu avem voie să agresăm mecanic colonul (tărâțe, cerealiere integrale), nu putem să ne facem necesarul exclusiv din alimentație – dar totuși avem nevoie de fibre pentru o recuperare mai grabnică.

În asigurarea alimentară a unor fibre mai moi ajută enorm supele și ciorbele foarte dese în zarzavaturi, iar dacă aderența la alimentație este scăzută (ex cazuri mai grave, postoperator cancere de colon, apetit scăzut etc), OptiFibre se poate adăuga în supele/ciorbele respective. El nu are gust, miros sau culoare și nu modifică cu nimic alimentele în care se adaugă, pentru un plus de fibre.

Fiecare caz este cu particularitățile sale, de aceea este importantă consilierea individualizată – pe baza documentației medicale recente.

Bottom line: în patologiile colonului vizăm o alimentație antiinflamatorie, neagasantă, unde alegerea fibrelor alimentare potrivite (prebiotice) este crucială pentru sănătatea tractului gastrointestinal, cu flora sa microbiană (probioticele).   

Consiliere la distanță/ONLINE: vezi condiții aici.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!