fbpx

Au venit mult așteptatele fructe de sezon – căpșunile sunt acum pe val, apoi urmează cireșele, vișinile, lebenița, pepenele galben și alte delicii.

Dacă e să răspundem la întrebare – legat de timing – le putem mânca oricând. Chiar și înainte sau după masă.

Legat de modalitate – e de preferat să consumăm fructele întregi. Sub orice altă formă vom tinde să consumăm cantitativ mai mult, iar glucidele în exces – fie ele și din surse naturale – îngrașă și/sau sunt contraindicate anumitor patologii (diabet zaharat, steatoză hepatică etc). Cu cât sunt ”mai întregi”, fibrele din fructe rămân integre și barează absorbția bruscă și/sau completă a glucidelor. Cu cât sunt mai lichide fructele, fibrele devin tot mai neputincioase. Asta înseamnă că nu putem face combinații? Sigur că nu! Iată ordinea combinațiilor în care le recomand.

  1. Fructe întregi – cel mai bine pentru sănătate. Creierul primește semnalul de sațietate de la masticație, nu și de la lichide.
  2. Fructe cu iaurt natur sau urdă, pireu sau răzălite
  3. Fructe făcute smoothie la blender, singure sau în combinație.
  4. Fructe stoarse la storcător cu presare la rece, care lasă și fibre în suc.
  5. Fructe stoarse cu storcător normal, dar dublat sucul cu apă (diluat)
  6. Fruct stors la storcător normal, simplu (cel mai puțin prietenos cu silueta și sănătatea).

Bineînțeles, există și fructe în rețete de mâncare, stil gourmet. Sunt în regulă și acelea. Chiar dacă fructele conțin enzime, minerale, vitamine și antioxidanți, ele sunt și bogate în zaharuri, în special fructoză. Fructoza în exces nu este sănătoasă, de aceea evităm și zaharurile concentrate. Bucurați-vă de fructele de sezon, dar nu uitați că ce e prea mult strică! O porție = o cană (de 200 ml)

Vezi si Ce ne face zaharul?
Vezi si Caloriile – importante sau nu prea?
Vezi si Te deshidratează lubenița?

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)

Share This

Share this post with your friends!