fbpx

Ce să mâncăm dimineața este o problemă pentru mulți dintre… aceia care nu luăm micul dejun! Poate sunteți familiarizați cu zicala conform căreia ”dejunul e cea mai importantă masă a zilei”. Ei bine, dejunul este important nu cantitativ, ci calitativ, pentru că el determină felul în care vom mânca în ziua respectivă.

Dejunul este la fel de important ca şi celelalte două mese principale. El dictează sațietatea întregii zile. Dacă plecăm fără să luăm dejunul, la scurt timp, când vom fi în mijlocul activităților, foamea își va cere drepturile și nu avem decât să luăm la mână ce ne iese în cale – patiserie, de obicei. Care ține puțin, apoi iar ne e foame, și tot așa, ”ciugulim”, în loc să mâncăm, ora prânzului trece ”amăgită”, și rupem frigiderul seara. Așa că decât un dejun la care n-ai de ales, decât între făină albă.. și altă făină albă, mai bine un dejun pe care decizi tu să-l ai.

Ce să mâncăm dimineața?

Dacă avem activitate intelectuală, un mic dejun proteic este mai potrivit. Ouăle, lactatele, poate puțin pește de dimineață, cu o felie de pâine integrală și o legumă, reprezintă o alegere potrivită. Nu uităm să includem verdețurile, mai ales cele de sezon.

ce sa mancam dimineata

Dacă, dimpotrivă, începem ziua cu ”alergătură” – activitate fizică de orice fel, ne va fi de folos un dejun preponderent bogat în hidrați de carbon: cereale integrale, fructe cu iaurt și semințe.

ce sa mancam

De ce să nu mâncăm dulce la prima oră? În lipsa unei activități fizice care să ”topească” glucoza imensă eliberată de un dejun dulce – chiar dacă acesta este reprezentat doar de fructe proaspete (cum adesea vedem pe net, la mic dejun sănătos!), senzația de foame reapare în scurt timp, exacerbată, și vom tinde să mâncăm exact ca și atunci când nu luăm dejunul. Asta înseamnă calorii în plus, și o capacitate de concentrare mai scăzută la activități, irascibilitate mai mare.

Ne grăbim dimineață? Nu-i nimic, fierbem niște ouă de seara, sau înhățăm din frigider un cottage cheese delicios – și-am rezolvat dejunul.

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0751 050 303 SAU 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!