fbpx

Antiaging nu este o cremă, o injecție sau o pilulă minune care te face mai tânăr. Antiageing este un întreg stil de viață. Prin antiaging (antiîmbătrânire) înțelegem frânarea îmbătrânirii și, mai cu seamă, o înaintare în vârstă relativ sănătoasă. Istoria ne învață că a fi în vârstă este sinonim cu a fi bolnav, cu o calitate a vieții scăzută (povară pentru alții), mai mult un chin, decât viață. Dar doar pentru că lucrurile s-au asociat așa, nu înseamnă că trebuie să continuie așa. Avem posibilitatea să ne asigurăm o îmbătrânire sănătoasă. Să fim niște vârstnici mobili, implicați în viața de familie (nepoți), activi social și intelectual.

De ce îmbătrânim? Există mai multe teorii ale îmbătrânirii. Două dintre cele mai relevante ar fi entropia – tendința Universului către haos, dezintegrare și teoria radicalilor liberi – când stresul oxidativ depășește capacitatea antioxidantă a organismului, apărând daune până la nivel de ADN, promovând, astfel, degenerarea celulară în toate direcțiile (îmbătrânire accelerată, bolile la care e predispus fiecare individ în parte).

Această degenerare se traduce la nivel de ADN în scurtarea telomerelor și a scăderii activității enzimei telomerază (care ”prelungește” aceste telomere). Telomerele se află la capătul cromozomilor și îi protejează de leziuni. Astfel că cercetarea antiaging se axează pe toate modalitățile posibile de a prelungi viața telomerelor, telomerazei și pe ceea ce activează genele de longevitate (FOXO) și familia de proteine reglată de acestea, sirtuinele. Deși sună foarte pompos și specializat, ce ai de făcut, efectiv, nu este așa de complicat dacă ai pe cineva să te ghideze.

Antiaging este în primul rând nutriție

Studiile incipiente pe niște viermi C Elegans (vezi Cynthia Kenyon) arată că restricția calorică prelungește ciclul vieții acestor vietăți. Mai specific, o alimentație scăzută în carbohidrați și hipocalorică. Nu voi intra în detalii foarte tehnice legate de IGF1 și alte aspecte fiziologice și biochimice, ce trebuie să luați cu voi acasă este că această restricție calorică activează genele de longevitate și sirtuinele, prelungește activitatea telomerazei și a telomerelor, astfel că arătăm și ne simțim mai tineri și mai sănătoși mai mult timp. Dacă vă amintiți de documentare cu supraviețuitori ai holocaustului, poate vă amintiți și că mulți din ei au trăit foarte mult, 90-100 de ani. Este posibil ca răspunsul să fie restricția calorică dusă la extrem (în cazul lor, înfometarea).

De asemenea, este cunoscut faptul că o alimentație hipercalorică este un stres pentru organism. În lumea noastră modernă, acest exces caloric se poate atinge cu ușurință.

Cred ca a devenit clar că o mare parte din răspuns se află-n farfurie.

Cum facem restricție calorică?

Restricția calorică NU înseamnă înfometare. Restricția calorică înseamna diferit pentru fiecare persoană în parte și poate fi rafinată pe parcurs până se ajunge la un stil de viață sustenabil pe termen lung fără prea mult chin. Tot ce nu e relativ ușor de respectat este abandonat cu ușurință. De aceea este foarte important să ai lângă tine un specialist în nutriție valabil (licențiat). Acesta te va ajuta să înveți o rutină funcțională pentru tine, astfel încât să mănânci fără să mori de foame și mai puțin dens caloric. Cu alte cuvinte, să cultivi o oarecare normalitate alimentară antiaging.

Pe principiul restricției calorice mai sunt și alte abordări: intermittent fasting, adică postul intermitent în diferite forme ale sale a câștigat popularitate datorită efectelor sale în frânarea degenerării celulare, fie că vorbim de îmbătrânire, diabet sau alte boli. Postul intermitent poate fi post negru 1-3 zile, poate fi 1-2 mese pe zi, apoi pauza până a doua zi sau alte variante. Toate dietele de slăbit de pe planeta asta se bazează pe principiul hipocaloric, chiar dacă unele ”te lasă să mănânci cât vrei”. Acestea din urmă însă sunt adesea dezechilibrate, nu te învață CUM să mănânci, astfel că te vei întoarce la obiceiurile inițiale, cu consecințele de rigoare. Practic, ”mănânci cât vrei” 2-3 zile, până ți se urăște de alimentele respective, apoi singur reporționezi și mănânci doar cât să nu îți fie foame. Adică tot hipocaloric, cu o strategie psihologică ancorată în frica ancestrală de a nu muri de foame – ”mănânci cât vrei”.

Părerea mea despre toate aceste diete: aceeași mărie, cu altă pălărie. Iar dacă ai un specialist care să te învețe ce și cum să faci, nu ai nevoie nici de post intermitent, pentru că creezi o ”restricție calorică” mai firească, personalizată. Dacă vrei și poți ține post negru este foarte bine, aduce beneficii dar dacă nu poți, este bine să nu forțezi, că nu e o chestiune de voință.

Restricția calorică mimată. Pe lângă alimentație care este baza stilului de viață antiageing, mai știm, actualmente, de câteva modalități de a mima restricția calorică. Una și poate cea mai importantă din acestea este exercițiul fizic moderat-intens (sprint+rezistență). Apoi mai sunt molecule care mimează această restricție calorică – cele mai cunoscute sunt resveratrolul (fără prescripție medicală) și metforminul (cu prescripție medicală).

Estetica antiageing

Într-un final, ajungem și la pilule, creme și bisturiu ca adjuvante în antiageing. În abordarea stilului antiageing avem în vedere controlul ponderal – o siluetă sănătoasă pentru fiecare și nu standarde comerciale de greutate. Ce știm și vedem sigur e că grăsimea în plus aduce și ani în plus, dar și alte probleme. În tratamentul cosmetic antiageing intervin prin susținerea din interior. Desigur, trebuie o cremă bună, un ser, o mască, dar cea mai eficientă e abordarea interior-exterior: de exemplu, un produs cu retinol aplicat topic împreună cu vitamina A (E, C și altele) orală și altele, toate însoțite de protecție UV obligatorie.

Apoi, ca ”un topping” de ciocolată pe un tort, pe fondul unui interior bine îngrijit, pot să vină și intervențiile estetice exterioare. Intervențiile estetice își au și ele locul lor în terapiile antiageing – de suprafață. De la cele neinvazive – botox, fillere la cele chirurgicale (îndepărtarea excesului de piele, de exemplu, după corecții de greutate majore, mi se pare foarte importantă). Dar să ne bazăm doar pe bisturiu pentru a ne scăpa de niște ani este nu doar nerealist, ci ne mințim singuri. Degeaba exteriorul arată frumos, dacă înauntru e putred. Toate intervențiile în afara de nutriție și sport sunt conexe și dau cele mai firești rezultate împreună, rezultate reale, durabile, pentru ca tu să te simți bine, cât mai mult timp, în fiecare decadă!

Nu putem opri îmbătrânirea, dar o putem încetini și putem crește semnificativ calitatea vieții.

Vezi testul genetic Skin Aging care este in oferta GRATUIT doar in luna decembrie 2019!

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță (din țară): vezi condiții aici.

 

Share This

Share this post with your friends!