fbpx

Mediul în care trăim este obezogen. Totuși, faptul de a schimba lucrurile în ceea ce ne privește este o responsabilitate individuală. Ai aici cel puțin 3 motive din cauza cărora tu te îngrași/nu slăbești și asupra cărora trebuie să acționezi.

Alimentația este primul motiv pentru care te îngrași/nu slăbești. Alimentația face cca 70% din slăbire, iar noi mâncăm MULT. De ce? De exemplu, suntem subiecții unui aport prea mare de glucide raportat la efortul fizic pe care îl facem. Făina albă e la fiecare colț de stradă și sub formele cele mai atrăgătoare – dulci sau sărate. Asta ne ridică apetitul ajungem să mâncăm, cantitativ, mai mult. Nu mai punem la socoteală dulciurile nefăinoase. Din cauza creșterii intensive, asistăm la o scădere a densității nutrienților în fructe și legume, astfel că, pentru a ne face necesarul de antioxidanți și fitomicronutrienți este necesar să consumăm o cantitate mai mare de fructe și legume. Sistemul de creștere intensiv nu permite o dezvoltare naturală, ca să aibă timp să se formeze  toți compușii de care avem nevoie. De exemplu, afinele de cultură sunt mari și frumoase, dar bogate în zaharuri și mai sărace în micronutrienți. Afinele sălbatice, din pădure, sunt mici, sărace în zaharuri și foarte concentrate în micronutrienți. Adică, dacă dintr-o ceașcă de afine sălbatice ai o bombă de micronutrienți valoroși, s-ar putea să ai nevoie de 2-3 cești din afinele de cultură pentru aceeași cantitate de antioxidanți și micronutrienți. Mai ales dacă sunt bune și dulci la gust – nu-i așa – chiar ai mânca mai multe. Cele sălbatice nu sunt așa palatabile. Asta se întâmplă cu toate alimentele. Gândește-te că din cauza scăderii densității micronutrienților mănânci de 3x mai mult din orice: rosii, carne, pâine, lactate, să nu mai vorbim de produsele intens procesate, cum sunt produse din făina albă, mezelurile, chipsurile etc. Acestea sunt calorii ”goale”, fără beneficii, mai mult, îți dau peste cap semnalizarea corectă a sațietății. Și se stochează.

Sedentarism. Oricum ar fi, ne-am handicapat din punct de vedere motor. Gândește-te că statusul natural al omului este să fie în activitate de cum se crapă de ziuă și până la lăsatul serii – adică cel puțin 12 h pe zi. Să cari, să ari, să ridici, să sapi, să umbli muuuuult pe jos, peste munți și văi, nu să stai jos 24 de ore, să pui în mișcare și cea mai mică grupă musculară, de care acum nici nu ești conștient că o ai. Faptul că miști 2 h la sală nu înseamnă nimic pentru felul în care suntem proiectați. Sedentarismul este criminalul metabolismului bazal – adică arderile tale bazale, în timp de repaus. Nu avem activitate fizică suficientă – scade tonusul muscular, singura modalitate de creștere semnificativă a metabolismului bazal. Metabolismul bazal înseamnă tot ce arde organismul pentru menținerea funcțiilor vitale, și aici intră în calcul și mușchii, ce sunt consumatori de calorii. Asta e explicația simplistă, deoarece mișcarea mai reglează multe lucruri, printre care și o serie de hormoni de metabolism. La fiecare 10 ani, metabolismul nostru scade. Până în 30 de ani cu 1-2%, iar după 40 de ani cu mai mult. Creșterea tonsului muscular este singura modalitate de a ne accelera arderile, așa că uitați de pilule termogenice și cafeină, care au un efect neglijabil, dar pot să aducă neplăceri destul de mari.

Stressul. Trăim într-un stress continuu cauzat de munca, bumul informațional și toate lucrurile pe care le presupune viața omului modern – și uităm să ne ”destresăm”. Singurul mod în care putem face asta cu adevărat este contactul cu natura. Natura este o infuzie de ioni negativi care ne ”încarcă” și ne dau starea aceea de bine. Ionii sunt molecule care au pierdut sau au câștigat câte un electron. Cei care au pierdut un electron au unul liber și se mai numesc și radicali liberi. În timp ce aceștia ”te parazitează”, ionizarea negativă te încarcă și te reconfortează. Amintește-ți aerul proaspăt de după ploaie într-o pădure, vântul cu aer proaspăt din natură – acestea toate te ionizează negativ. Contactul direct cu pământul – ”împământarea”, reîntoarcerea la natură este una din cele mai naturale și ieftine modalități de destresare. Un nivel ridicat de hormoni de stres inhibă, printre altele, hormonii de arderi și ne dereglează metabolimsul, producând îngrășare.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4868243/
https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/how-to-boost-your-metabolism
negative ions https://www.webmd.com/balance/features/negative-ions-create-positive-vibes#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari: 0749651957 (Synobis Medical)
Consiliere la distanță: vezi condiții

Share This

Share this post with your friends!