fbpx

Este decembrie, deci, calendaristic, este iarnă! Până în momentul globalizării, iarna era un sezon caracterizat de o mai mică diversitate alimentară, în special de crudități. Acum nu mai este cazul: avem orice zarzavat sau fruct, în orice anotimp.

Totuși, care erau alimentele sănătoase de iarnă din trecut, pe care nu trebuie să le pierdem din vedere nici azi? Conservarea a fost întotdeauna o metodă de păstrare pe termen mai îndelungat. Alimentele conservate ne ajută să ne bucurăm de generozitatea toamnei și în sezonul rece.

Alimente de iarnă

Murăturile în saramură, conservate prin metoda clasică, cu sare (nu oțet, zahăr!!!) se obțin prin fermentație acidolactică și își păstrează nu doar vitamine, minerale și fibre, ci devin și un probiotic excelent (flora bacteriană intestinală). În stare crudă sunt un prebiotic (hrană pentru flora bacteriană intestinală) exceptional. Ființa umană este 90% bacterii și doar 10% celule umane, iar o importantă parte se află în intestin. Ele răspund nu doar de digestie, ci de 70% din imunitatea noastră și de starea neuropsihică. Am face bine să le menținem fericite!

Alimentele congelate au avantajul că nu au aditivi, de niciun fel și nici exces de sare, pentru cei care se feresc de o ingestie ridicată de sare. Un avantaj al faptului de a folosi alimentele din congelatorul propriu este că știm proveniența. Putem să ne congelăm alimente de o calitate cunoscută de noi, psoibil cu o densitate nutrițională crescută. Avantajul de a cumpăra alimente congelate din comerț e că acestea sunt congelate rapid, imediat după tăiere, cu utilaje speciale, evitând astfel oxidarea și pierderea nutrienților. Ce nu putem controla este proveniența acestora, dar, de regulă, sunt o opțiune mult mai sănătoasă decât alimentele cu conservanți.

Germeni de tot felul de cereale, semințe mici sau leguminoase. E maniera în care ne putem ”înverzi” farfuria într-un mod nutritiv. Dacă ne displac salatele din hipermarketuri, ne putem ”crește” propriii germeni (secară, hrișcă, ridiche rosie, fasole mung) în bucătărie. Atenție, le place mediul umed și întuneric.

Conservele de legume. Dacă ești o gospodină modernă, probabil ai adaptat rețetele și ai pus zacusca cu mai puțin ulei. Și restul alimentelor pot fi conservate cu mai puțin ulei. Oricum, ai întotdeauna opținea hipermarket, unde găsești fasole, mazăre, linte conservate în apă, sare, acid citric. Fără zahăr.

Legume/fructe deshidratate. Dacă îți place bucătăritul, probabil ți-ai realizat propria ”vegeta” din legume deshidratate și mărunțite. Fă-le pulbere cu râșnița și adaugă sare de mare după gust. Ardeii iuți înșirați pe sfoară nu sunt doar de design, se pot tranforma în boia iute. Asta pentru cine n-are încă aparat de deshidratat și aplică procedura clasică.

Nu uitați că iarna nu-i ca vara, și trebuie să existe un echilibru între produsele de origine animală, vegetale, grăsimi. Vă invit să vizualizați înregistrarea emisiunii din Vorbă în vorbă, Look TV, cu Luciana Indre.



© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Programari Cluj-Napoca: 0749651957 (Synobis Medical)
Programari Vatra Dornei: 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!