fbpx

După ce, în sfârșit, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus anul trecut semnele de avertizare pe mezeluri, ca fiind cancerigene, putem, în sfârșit, să le ocolim informați. Nu am găsit un produs procesat din carne care să nu aibă aditivi – potențiatori de gust, de culoare, conservanți – și toate au nitriți (și, uneori, și nitrați), care se pot transforma în tubul digestiv în nitrozamine cancerigene. Chiar și produsele care se doresc a fi ”fără e-uri, fără conservanți”, nu e 100% curată situația. Au fie zahăr, fie amidon ca agenți de legare. Iar zahărul și amidonul nu au ce căuta în carne.

Vă propun să vă preparați singuri pateul de ficat atât de gustos acasă – de porc, de pui, de ce doriți voi, pentru că este foarte simplu și nu ia mult timp. Aveți nevoie de:

  • 150 g ficăței
  • 50 g ceapă
  • o lingură ulei măsline + sare, piper, după gust.

Înăbușiți ficățeii cu ceapa tăiată, ca și cum i-ați pregăti să îi consumați ca atare. La sfârșit, adăugați o lingură de ulei de măsline presat la rece, sare și piper după gust, și dați-le pe toate la blender, până obțineți o pastă gustoasă. Se poate servi imediat, pe pâine integrală prăjită.

Ca și variație:

  1. Alături de ceapă, puteți pune la înăbușit și alte legume. De exemplu, ardei roșii, pentru un plus de culoare sau, dacă nu aveți ardei, puteți opta pentru o variantă mai ”spicy” adăugând un vârf de boia iute. Jucați-vă cu condimentele, ele sunt aliatul vostru în a varia gustul alimentelor. Adică același aliment – mai multe gusturi! Și puteți face astfel cu multe altele.
  2. Puteți face o pastă combinată: jumătate pate de ficat, jumătate brânză de vaci cu sau fără smântână. Serviți-o în ”bărcuțe de ardei”, dacă doriți să evitați pâinea.

ceapa ardei

–-
© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Facebook Nutriționist Cluj
Programari Cluj-Napoca: 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)

 

Share This

Share this post with your friends!