fbpx

Balonarea e un disconfort digestiv comun, ce poate avea multiple cauze, foarte diferite.

Cauzele psihosomatice au numitor comun stresul psihoemotional. Cauzele organice pot fi multiple. Haideți să facem o mică incursiune în sistemul digestiv, pentru a întelege mai bine ce se petrece acolo.

Drumul alimentelor

Digestia începe în cavitatea bucala, unde alimentele sunt amestecate cu saliva conținând enzime, care descompun alimentele în particule mai mici, pregătindu-le pentru urmatoarele etape pe tractul gastrointestinal. De exemplu, amilaza salivară degradează carbohidrații, în special amidonul, lizozimul oferă protecție împotriva bacteriilor care sosesc odată cu mâncarea, lipazele, care ajută la fragmentarea grăsimilor. Saliva are și rol lubrefiant, facilitând lunecarea bolului alimentar prin esofag, în stomac, fără să avem acea senzație că ne stă mâncarea în gât.

În stomac, ph-ul este unul acid și este dat de sucul gastric. Ca digestia să se efectueze corect, acesta trebuie să aibă un ph între 1,5 si 3,5 și să conlucreze cu enzimele – lipaze și proteaze, care se ocupă de grăsimi, respectiv proteine. În stomac n-avem enzime pentru carbohidrați, degradarea enzimatică a acestora se desfășoară în intestinul subțire. În intestin, bolul alimentar se întâlnește cu sucul pancreatic și cu cel biliar. Lipazele si cu bila emulsionează grăsimile și le pregatesc pentru absorbție în sânge, alături de alți nutrienti. Reziduurile ajung în intestintul gros (colon) ți sunt eliminate prin fecale.

De ce ma balonez?

Problemele de balonare cele mai comune pot aparea fie prin ingerarea efectivă de aer, fie din degradarea bacteriană la nivelul intestinului gros a unor compuși pentru care nu deținem un sistem enzimatic, degradare prin care se degajă CO2. Ingerarea de aer se întâmplă fie când mâncaăm repede, înfulecăm, fie când vorbim ”cu gura plină”, fie când mancam sau bem într-un mod necorespunzător – exemplu, într-o poziție nefiziologică pentru băut, întinși, cu paiul etc. Faptul de a nu mesteca suficient alimentele și a nu oferi un start bun digestiei poate fi o altă cauză. Apoi mai sunt alimentele care balonează pe toată lumea, și pe care o putem ameliora cu enzime digestive.

Alimentele care baloneaza in mod normal sunt:

  • Leguminoasele – fasole, mazare, linte, naut, etc
  • Crucifere – conopida, broccoli, varza bruxelles, varza
  • Unele fructe – prune, caise etc
  • Indulcitorii cum sunt polialcoolii, maltitol, lactitol.
  • Alimentele foarte fibroase, cum sunt cerealele integrale

Deficitul enzimatic poate fi o altă problemă, de asemenea și modificarea florei bacteriene normale a intestinului (disbioză intestinală). Acestea ar fi câteva din cauzele cele mai comune. În cazul balonărilor persistente sau supărătoare este necesară o investigație de specialitate, în eventualitatea unei sensibilități sau intoleranțe alimentare (lactate, cereale, fructoză etc).

Ce este de făcut

Mestecați bine alimentele, digestia începe în cavitatea bucală. Stomacul n-are dinți, nici salivă. Luați masa pe cât posibil atent la ce faceți, evitați vorbitul în timpul mesei, băuturile carbogazoase, scădeți frecvența consumului de apa minerală carbogazoasă. Evitați mesele bogate în grăsimi și cu o varietate mare de alimente, deoarece acestea încetinesc tranzitul intestinal și împiedică evacuarea cât mai rapidă a declanșatorilor balonării. Fierbeți leguminoasele și aruncați două ape înainte de a le consuma. La nevoie, utilizați suplimente alimentare cu enzime (ex. alfa-D-galactozidază) sau alt preparat la indicația medicului, nutriționistului sau farmacistului. Excludeți pentru o bucată de timp alimentele la care bănuiți că vă balonați. Dacă la reluarea lor, simptomele persistă, consultați un specialist.

Investigați preventiv digestia la medicul internist sau gastroenterolog, cu tot setul de analize cerute de acesta. Apelați la un specialist în nutriție să vă ajute în adoptarea unui stil alimentar sănătos pentru flora bacteriana intestinală, deoarece balonarea cauzată de disbioza intestinală e un semnal de alarmă pentru neplăcerile care pot urma (obezitate inclusiv). Vă invit să vizionați acest subiect în ediția din 13.01.2016 de la Ziua Buna, Look Plus.

 

© Sigina Pop, Nutritionist-Dietetician
Facebook Nutriționist Cluj
Programari Cluj-Napoca: 0741929655
Programări Dej: 0264213338 (Venusmed)
Programari Vatra Dornei: 0737031555 (Danaderm) și 0751516175 (Dorna Medical)

Share This

Share this post with your friends!